OWD2008: Keynotes

 Gepubliceerd door om 20:51  SURF
nov 122008
 
Keynote OWD2008 (foto door: PiAir (Old Skool))

Van de drie keynotes tijdens de onderwijsdagen heb ik twee bijgewoond. Ik ben bij de keynote van Doekle Terpstra aan het begin van de tweede dag geweest en natuurlijk bij de keynote verzorgd door SURF c.s. tijdens de opening op de eerste dag.
Ik vond de keynote van Doekle zeker niet slecht ook al wist hij niet te voorkomen dat hij toch nog de relatie legde tussen leeftijd en het vermogen om te kunnen multitasken. Maar zijn link tussen werknemer 2.0 en student 2.0 en het feit dat hiërarchie juist tot doel zou moeten hebben om die werknemer te faciliteren vond ik prima opmerkingen.

En de opening was sprankelend. SURF had een viertal scenario’s uitgewerkt, compleet met filmpjes en een stemming op het einde.
Natuurlijk was er veel discussie tijdens de twee dagen over de inhoud van die scenario’s. Dat is nou eenmaal zo bij scenario’s. Ik vond het leuk en heel goed dat SURF voor deze tiende editie dit zelf uitvoerde in plaats van een boodschap van een externe spreker.

[update] De krantjes en videoclips voor de vier scenario’s zijn hier te bekijken en te downloaden

 Reacties uitgeschakeld voor OWD2008: Keynotes  Tags:

OWD2008: Mobiele sessies

 Gepubliceerd door om 20:26  SURF
nov 122008
 
Sessie Menno Smidts (foto door: PiAir (Old Skool))

Ook twee sessies die te maken hadden met mobiele devices / mobiel leren. Gisteren was dat de sessie van Christian Glahn (OUNL) over het gebruik van de iPhone en de iPod Touch bij het ondersteunen van studenten en vandaag de sessie van Menno Smidts (SURFnet / Kennisnet Innovatieprogramma) over Mobile Learning.

Menno opende gedurfd met een korte vragenlijst voor gebruikers van een mobile device met internet. Dat waren er in onze zaal 17, als weet ik niet 100% dat er niet ook een of twee laptopgebruikers waren die de vragenlijst ingevuld hebben. Maar toch best veel, meer in ieder geval dan Menno van andere sessie gewend was.
Is natuurlijk een slimme opening die meteen start met een voorbeeld van gebruik van een mobile device.
Dat was wat bij Christian gisteren een beetje ontbrak. Ik ken de iPhone en iPod touch en kon zijn verhaal daardoor goed plaatsen. Maar het werd bij het stellen van vragen duidelijk dat niet iedereen zich er iets bij kon voorstellen.
Bij Menno was dat anders, mede ook door de voorbeelden die hij liet zijn en de wijze waarop hij contact had met de zaal. Daardoor ontstond er een lekker discussie en was de tijd veel te snel alweer voorbij.

Duidelijke boodschap van beiden: mobiel leren zit er nu echt aan te komen. Het is nog allemaal niet perfect en optimaal, maar het is hoog tijd om er ervaring mee op te doen.

 Reacties uitgeschakeld voor OWD2008: Mobiele sessies  Tags:

OWD2008: High Definition sessies

 Gepubliceerd door om 20:15  SURF
nov 122008
 
Roland Staring (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik had zowel gisteren als vandaag een sessie die over High Definition video ging. Gisteren werd de sessie verzorgd door Roland Staring en toen ging het over High Definition video conferencing. Vandaag ging de sessie over HD streaming video en werd de sessie verzorgd door Ivo Reints en Albert Hankel. Alle drie de sprekers werken voor SURFnet.
SURFnet is al een tijdje bezig met High Defintion video. Rond videoconferencing gaan ze nu een dienst opzetten die instellingen die bij SURFnet zijn aangesloten kunnen afnemen. De dienst wordt niet ‘gratis’ (niet onderdeel van het reeds betaalde bedrag) en dat is logisch aangezien het nog zeker niet voor iedereen iets zal zijn waar ze mee aan de slag willen/kunnen.
Natuurlijk, je zou gek zijn als je bij aanschaf van een nieuwe videoconferencingset op dit moment niet meteen een high definition exemplaar aanschaft, maar als je niet voor een vervangingsbeslissing staat, dan kan het nog even duren. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor OWD2008: High Definition sessies  Tags:

Twitterfountain OWD2008 #2

 Gepubliceerd door om 19:53  SURF
nov 122008
 
Twitter Search - Klik voor grotere versie

Nou nou, twee dagen SURF Onderwijsdagen en nog geen enkele inhoudelijke post erover hier op het weblog. Dat is wel eens anders geweest. Maar het zou een vergissing zijn als je daaruit concludeert dat het geen bruisende twee dagen geweest zijn. In tegendeel.
Maar het meeste vuurwerk wat betreft online rapportage over de Onderwijsdagen vond wat mij betreft online via Twitter plaats. Ik heb zojuist even een zoekopdracht gemaakt op de tag die we afgesproken hadden en kwam, als ik tot een dag of 5 terug kijk, tot 61 pagina’s (bijna 1.000 tweets) resultaten.

Ik heb geen poging gedaan om te tellen hoeveel verschillende mensen nou tijdens deze twee dagen tweets hebben zitten versturen tijdens de verschillende sessies en keynotes, maar het was een indrukwekkend aantal.

Natuurlijk, je kunt het helemaal stuk relativeren. Als percentage van het aantal deelnemers was het niet enorm. Een paar procent.
Maar vergeleken met vijf jaar geleden, toen we mensen probeerden uit te leggen wat “Bloggen” of een “Wiki” was, vind ik dit toch wel heel anders. Ik bedoel, dit is het onderwijs. Wij zijn niet altijd zo heel snel met dit soort dingen.
En het aantal Twitter gebruikers was groot genoeg om een constante stroom tweets te veroorzaken. En dat was mooi.

Of zoals ik de afgelopen twee dagen wel eens vaker gezegd heb: ik vind het niet erg om gek te zijn, maar het is wel fijn als er meer mensen ook gek zijn, is niet zo eenzaam.
Ik heb genoten.

 Reacties uitgeschakeld voor Twitterfountain OWD2008 #2  Tags: