nov 092008
 
VC Sets - Klik voor grotere versie

Een tijdje geleden kwam er via de webstroom nieuwslijst de oproep langs om de lijst met videoconferencing sets zoals de RUG die al bijhield, completer te maken dan dat hij op dat moment was.
Ik heb toen de informatie over onze set in Eindhoven doorgegeven en ook de sets die Fontys in Venlo heeft staan zijn nu aan de lijst toegevoegd.
Omdat ik nieuwsgierig was naar de spreiding van de sets over Onderwijzend Nederland heb ik ze even op een Google Map gezet.
Zo het land overziend is er sprake van een aardige spreiding, maar kan ik me niet voorstellen dat de lijst erg compleet is.

Daarom ook op deze plek nog maar een keer de oproep om de lijst aan te vullen. Je kunt dat doen via dit formulier.

Ik heb overigens bewust een statische afbeelding van de kaart opgenomen omdat ik hem niet actief bij ga houden. Het zou wellicht iets voor de lijstbeheerders zijn om een automatisch bijgewerkte kaart te maken. Wel zo handig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar locaties bij jou in de buurt.

Delen om het Delen!

 Gepubliceerd door om 18:56  Internet
nov 092008
 
Sharing (foto door: furiousgeorge81)

Scott Leslie schreef gisteren in een lange post een boel frustratie van zich af. Hij vergeleek het “delen” zoals hij, ik, jij, wij dat dagelijks doen met het “delen” zoals dat vaak binnen instellingen en projecten vorm moet krijgen. Het eerst blijkt gewoon te werken, het tweede haast nooit.

Ik kan me heel wat voorstellen bij de frustratie. En ook wel bij het dubbele gevoel dat Scott heeft. Ik ben ook betrokken geweest bij projecten die tot doel hadden mensen materialen, kennis, producten te laten delen. En het inrichten van systemen leidt inderdaad niet tot een toename van het delen. Dat is logisch als je er zoals Scott doet vanuit gaat dat de benodigde middelen eigenlijk al gewoon voorhanden zijn. De mensen die willen delen, delen al.

Vraag die wat mij betreft dan toch open blijft is: hoe krijg je mensen die (nu nog) niet willen delen zover dat ze dat toch gaan doen?
Niet met meer systemen, maar waar dan wel mee?

Weet overigens dat we bij dat delen allemaal “risico” lopen. Tenminste volgens de Stichting Copyright en Nieuwe Media. Je loopt risico als je “publiceert” (40% van ons) en al helemaal als je citeert (watblief?) of integraal over neemt.
Toch vond ik het integraal overnemen van de Flickr foto die ik bij het bericht gebruik tamelijk risicoloos. En als ik de directeur van de stichting citeer die zei: “Wetgeving uit een tijd dat de wereld, met een beperkt aantal creatieven, producenten en uitgevers nog inzichtelijk was, klakkeloos loslaten op een nieuwe (web) samenleving, die 40% van alle Nederlanders raakt, is natuurlijk uit den boze” (bron) om aan te geven dat ik het wél met hem eens ben, maar het niet noodzakelijk vind om dan de cijfers over het risico van online publiceren en delen zo op te blazen, ook dan gaat mijn hartslag niet omhoog.

Ook hier geldt: begin met de dingen waar je zelf wat aan kunt doen. Zorg dat jij jouw materiaal deelt/publiceert/beschikbaar stelt die het voor anderen gemakkelijk mogelijk maakt op de manier te gebruiken die jij voor ogen hebt.