Rich Media Pilot SURFnet

Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool))

Zoals je weet hebben we afgelopen week een viertal systemen te leen gehad van SURFnet in het kader van hun Rich Media Pilot. En hoewel dit slechts mijn persoonlijke krabbels en aantekeningen zijn, wilde ik ze toch even op een rijtje zetten. 4 camera’s Drie van de systemen maakten gebruik van een firewire kabel om audio en video van een videocamera te ontvangen. Het vierde systeem, de Echo360, gebruikte een analoog audio en video signaal.
Omdat we geen splitter hadden hiervoor, hebben we vier camera’s gebruikt.
Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool))
Audio naar de camera’s
Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool)) Omdat we 4 camera’s gebruikten, hadden we ook 4 audiosignalen nodig. Het signaal van de Sennheiser draadloze microfoon ontvanger werd gesplitst naar vier signalen (je ziet in totaal 10 tulpaansluitingen op de foto). Dat audiosignaal ging naar de microfooningang van de camera’s.

Video naar VGA en YouTube test
Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool)) Behalve een presentatie gemaakt in PowerPoint hebben we ook een “YouTube-test” uitgevoerd. Hierbij werd op de aangesloten computer een browser opgestart met een YouTube filmpje. Daarnaast hadden we een videocamera waarvan het videosignaal geconverteerd werd naar een VGA signaal. Ook dat signaal werd gecaptured via de VGA ingang van de verschillende sets.
Met uitzondering van Podcastproducer hadden ze het allemaal moeilijk met deze twee tests. Er werden alleen screenshots of heel schokkerige clips gecaptured.
Het beeld bij Podcastproducer was prima, ook tijdens deze twee tests.

Mac, Linux, XP, Vista,….
Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool)) Alle sets maken gebruik van het VGA signaal dat anders rechtstreeks naar een beamer zou gaan. Dat signaal wordt gesplitst en opgenomen. Het voordeel hiervan is dat er geen software op de computer van de spreker geïnstalleerd hoeft te worden en dat het niet uitmaakt welk besturingssysteem de spreker gebruikt.

Set #1 Echo360
Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool)) Hoewel geen onderdeel van de SURFnet pilot hebben we heel eigenwijs ook ons eigen Echo360 systeem aangesloten en meegetest tijdens deze week.
Geen echt verrassende zaken, het systeem maakt opnamen die niet slecht zijn, maar ook niet top. De featureset is kleiner dan MediaSite, het prijskaartje idem.

Nadeel van de Echo360 is dat je tijdens het opnemen niet de binnenkomende audio en video kunt monitoren. We hebben al een keer meegemaakt dat de microfoon van de spreker op mute stond. Daar kwamen we pas na afloop achter. Gevolg: een heel interessante presentatie die niet goed opgenomen is.

Set #2 Podcastproducer
Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool)) Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool)) Bij Podcastproducer worden opnames via een browserinterface ingepland op de server. Het schermpje is een touchscreen waarop de docent zijn pincode invoert en dan de gewenste opname selecteert.
Podcastproducer is echt een systeem dat eenvoudig genoeg is om door een docent te laten gebruiken. Niet alleen hoeft de docent weinig te doen om te starten met opnemen, er kan ook niets anders dan dat. Niet meer knoppen of vensters dan nodig. Prima.

De resultaten worden automatisch op surfmedia.nl geplaatst als Quicktime videobestanden. Je hebt op dit moment nog geen navigatiemogelijkheid in de video. Natuurlijk kun je vooruit skippen in de tijd, maar niet bijvoorbeeld exact naar een volgende dia.
Jammer is dat Podcastproducer het langzaamst was van allemaal als het gaat om de tijd tussen het stoppen van de opname en het op de server beschikbaar zijn ervan.
Ook moet je houden van het uitvoerresultaat. Waar Echo360 en MediaSite een pagina maken die je in de browser moet bekijken met dia’s en video in aparte onderdelen, maakt Podcastproducer er één videobestand van. Dat heeft weer als voordeel dat je het bijvoorbeeld eenvoudig kunt downloaden voor offline bekijken, maar het nadeel is dat de layout vast ligt. Daar kun je tijdens het kijken niets aan veranderen.

Ook bij Podcastproducer kun je tijdens het opnemen niet zien wat er op dat moment opgenomen wordt. De docent kan dus niet zien of hij in beeld staat, of de audio werkt etc.

Een kort filmpje met de uitleg van het opnametraject kun je hier vinden.

Set #3 Presentations2Go
Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool)) Presentations2Go beschikt niet over een scheduler waar je presentaties kunt inplannen (maar die was tijdens de pilot niet in gebruik). Het maakt gebruik van een tweetal programma’s, Microsoft Media encoder en de P2G applicatie die op Windows XP draaien.
De Silverlight viewer ziet er mooi uit en heeft uitgebreide functionaliteit om te navigeren etc. Met de komst van deze viewer kunnen presentaties ook in Firefox bekeken worden.

Je kunt bij het opnemen meekijken en de audio, video en het VGA-beeld dat binnen komt zien. Dat is handig.
P2G blijkt, net als MediaSite live te kunnen streamen, maar dat is niet getest tijdens de pilot omdat we daar niet van op de hoogte waren.
Als de prijs klopt, dan kan het een goed alternatief zijn.

Een kort filmpje met de uitleg van het opnameproces kun je hier vinden.

Set #4 MediaSite
Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool)) De set van MediaSite is heel duidelijk gemaakt om vervoerd te kunnen worden. Het opzetten van de recorder gaat snel, maar zoals altijd ben je bij een mobiele situatie de meeste tijd kwijt aan het plaatsen van de camera en het leggen van de kabels.
Maar het is mooi meegenomen dat dat deel zo snel gaat.
Ons testsysteem had veel weg van een stofzuiger. De ventilatoren van de alle-in-een computer (het beeldscherm zit in de kast verwerkt) bliezen op volle toeren. Dat betekent dat je de set toch ook weer niet te dicht bij de spreker wilt hebben staan. Je neemt anders het geluid van de ventilatoren mee op.

MediaSite heeft een uitgebreide en gemakkelijk te bedienen serverdeel. Opnames kunnen achteraf bewerkt worden, dat betekent dat je bijvoorbeeld begin en einde van een opname eenvoudig bij kunt snijden.
Bewerken gaat echter alleen op een captureset, dat kun je niet vanaf de server doen.
MediaSite is de enige set in de test die ook live kan net als P2G live streamen.
Je kunt zowel het binnenkomend als uitgaand video en vga signaal zien en je kunt het binnenkomend audioniveau zien.

Een kort filmpje met uitleg over het productieproces kun je hier bekijken.

Ustream.tv
Op maandag en dinsdag hebben we de webcam aan staan gehad en een live stream via ustream.tv laten meelopen.
Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool)) Rich Media Pilot (foto door: PiAir (Old Skool))
Ik moet zeggen dat dat heel erg soepel en probleemloos verliep. We hebben een paar kijkers en een paar chatters op bezoek gehad. Geen grote aantallen, maar gezien de hele geringe moeite voldoende.
Is natuurlijk wel een beetje balen als je, zoals in ons geval, de eerste dag vooral bezig bent met het verhelpen van problemen met de audio en je dus niet aan echt opnemen toe komt.

Zeker voor herhaling vatbaar.

Conclusies
De problemen met de audio op de eerste dag maakten maar weer eens duidelijk dat er meer mis kan gaan in zulke gevallen dan je vooraf kunt verzinnen.
Dat is te verhelpen als je een redelijk vaste setup kunt maken, maar bij een reizend circus blijft dat een risico.

Als het gaat om de vraag welke set het beste is, dan is dat niet heel eenvoudig te beantwoorden. Sowieso niet omdat we geen exacte prijzen beschikbaar hebben van wat elk van de vier sets in deze setup zouden kosten per jaar.
Podcastproducer wint wat betreft eenvoud voor de docent en de Quicktimebestanden die gemaakt worden zijn handig voor offline gebruik en verspreiding via RSS-feeds.
MediaSite wint op het gebied van serversoftware, het live streamen en de edit mogelijkheden maar is niet goedkoop.
Echo360 is een stuk goedkoper maar moet het ook zonder een aantal van de features van MediaSite doen.
Presentations2Go zit daar ook ongeveer al weet ik niet hoe de prijzen zich verhouden tot Echo360.

[update 9 november 2008] Ik heb de tekst in het bericht aangepast omdat bleek dat Presentations2Go wél over een scheduler beschikt én live kan streamen. Beide functionaliteiten hebben we niet kunnen testen tijdens deze eerste pilot week.
Maar, we krijgen binnenkort van SURFnet alsnog de Roadkit van Presentations2Go om te testen en zullen kijken of we die twee functionaliteiten dan wel onder de loep kunnen nemen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Leo Herben
Leo Herben
15 jaren geleden

P2G
Schedulen van een opname is zeker mogelijk.
Dit kan via de Scheduled Task op de encoder PC of op een mediaserver.
Bij de server versie zit dit er gewoon bij.(browser layout)

Pierre
15 jaren geleden

@Leo Bedoel je dat ik de scheduled task functie van Windows moet gebruiken voor het schedulen van een opname?

Ik weet niet helemaal wat je bedoelt met een mediaserver en/of een server versie.

Michiel (SURFnet)
Michiel (SURFnet)
15 jaren geleden

Pierre, ook bij Presentations 2 Go is schedulen mogelijk. Die optie hebben we op de server voor de pilotdeelnemers echter niet aangezet.
Bij de pilot hebben we er bewust voor gekozen om bij alle 3 de systemen alleen de features aan te zetten die echt nodig zijn om een eerste paar opnames te maken, en die te vergelijken.
Alle pakketten hebben daarboven op nog allerlei features, die het voor sommige instellingen wellicht nog aantrekkelijker maken. Vergelijking tussen de pakketten zou dan echter nog lastiger worden.

Frans (SURFnet)
Frans (SURFnet)
15 jaren geleden

Pierre, leuk artikel. Het vergelijken van deze oplossingen is zeker niet makkelijk. Zeker omdat de Podcast Producer oplossing geen kant-en-klare oplossing is. Je kunt hier nog van alles aan toevoegen, omdat je nog van alles in de workflow kunt opnemen. Als het maar te scripten is. Ook wat formaten en layout betreft is van alles mogelijk.