Fennec browser ook voor Netbooks interessant

Fennec - Klik voor grotere versie

Mozilla heeft een Alpha versie van de Fennec-browser beschikbaar gesteld. Fennec, zo verteld Wikipedia ons, is een woestijnvos, en daarmee een passende naam voor wat de mobiele/kleine versie van de Firefox browser moet gaan worden.
Voor mobiele apparaten is hij nu nog alleen beschikbaar voor de Nokia N81, maar de dames en heren bij Mozilla zijn zo slim geweest om wel al versies voor Windows, Mac en Linux beschikbaar te stellen. Dat maakt het voor gebruikers namelijk gemakkelijk al een beeld te krijgen van de nieuwe browser. Wikipedia heeft al een screenshot van de Windows Mobile versie, dus die zal ook wel niet lang meer op zich laten wachten.

Uitproberen van de alpha-versie is heel eenvoudig, voor Windows gebruikers is het een kwestie van het downloaden en uitpakken van een ZIP-bestand. Je hoeft dus niets echt te installeren en je bestaande browser wordt er niet mee vervangen.

Ik heb hem uitgeprobeerd op de eeePC 901 en ik moet zeggen dat het wel eens een prima concurrent kon worden voor de ‘grote’ Firefox versie. Niet nu, daarvoor ontbreken nog teveel features. Zo is het gebruik van plugins nog uitgeschakeld in deze versie. Tóch aanvinken ervan zorgde ervoor dat ik audio van filmpjes op YouTube kon horen, maar ik kon ze nog niet afspelen.

Fennec heeft als ontwerpeis dat het moet werken op kleine beeldschermen, en dan is een 9 inch scherm eigenlijk gewoon een groot “klein beeldscherm”. Handig vind ik de plaatsing van de tabs aan de linkerkant en de opties aan de rechterkant van het scherm. Die bereik je door het beeld “op te schuiven” naar links en naar rechts.
En daar komt een andere eigenschap van Fennec naar boven: het heeft ingebouwde ondersteuning voor touchscreens. Ik moest op mijn eeePC zelfs MouseImp Pro uitzetten voor een optimale werking. Fennec heeft geen extra software nodig om het met je vingers (of stylus) scrollen mogelijk te maken.

Het enige waarvan ik hoop dat ze bij een volgende versie meteen aanpakken is het ‘automatisch’ zoomen van het scherm. Dat kan ik nu nog niet uitzetten en het kwam regelmatig voor dat ik bij het ‘schuiven’ van het scherm een diagonale beweging maakte waarbij ik dan inzoomde of uitzoomde.
Ook dubbelklikken met de muis, een handeling waarmee ik normaal bijvoorbeeld de url in de adresbalk kan laten selecteren leverde me nu een zoom op.

Maar dat zijn allemaal zaken die bij een Alpha versie horen. Voorlopig vind ik het een strakke interface, die ik graag ook op een Windows Mobile device uitprobeer als hij er is, maar die nu al veelbelovend functioneert.