Verander de default locatie van programma’s in XP

RegEdit - Klik voor grotere versie

Als je een eeePC hebt met een C-drive van 4GB waar dan ook nog Windows XP op geïnstalleerd staat, dan kom je er al heel snel achter dat het wel handig is om zo veel mogelijk programma’s op de D-drive (met 8GB) te installeren.
Maar sommige programma’s zijn heel eigenwijs en vragen je niet eens waar ze terecht moeten komen. Google Earth is zo’n programma. Maar met een touchscreen wilde ik dat er natuurlijk persé ook op hebben (ik zal alvast verklappen dat het heel stoer werkt ook in combinatie met het multitoch touchpad)

Gelukkig blijk je de standaard locatie van Program Files aan te kunnen passen door in het register te duiken.
1) kies Start > Uitvoeren > Type Regedit
2) zoek deze sleutel op: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ProgramFilesDir
3) verander de C:\Program Files daar in D:\Program Files
(getipt door dit bericht)

Nu heb je opeens weer voldoende ruimte, ook voor die eigenwijze applicaties.

N.B. Ik heb dat ook gedaan met de Common Files map zodat ik die ook naar de D-drive kon verplaatsen, maar daar zit nogal een risico aan. Die verwijzing komt namelijk heel vaak voor in het register en dan moet je met een zoek-vervang opdracht aan de slag.

[update] Vergeten te benadrukken, maar wel belangrijk: wees voorzichtig met het wijzigen van je register, het kan je hele XP installatie om zeep helpen. Je doet dit dus volledig op eigen risico!

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
13 jaren geleden

Vraagje: waarom zie ik dit bericht nu in een iFrame?
Maar je tip is weer goud waard! Kan ik weer het nodige verplaatsen.
Nog een vraagje: de Common files map zit toch binnen de Program files? Du sals je die verplaatst gaan de Common files toch automatisch mee?

Pierre
13 jaren geleden

Ehm geen idee waarom je een iFrame zou zien. Zie ik niet namelijk.

Ligt een beetje aan wat je met "verplaatsen" bedoelt. Als je in het register de locatie aanpast zullen volgende installaties automatisch naar de D-schijf gaan. De al geïnstalleerde programma’s blijven gewoon staan waar ze staan. En als een programma dingen in de "common files" map wil installeren (Microsoft heeft daar veel staan), dan komen die bestanden ook bij een nieuw installatie gewoon nog op de C-drive terecht.

Ik heb de map "common files" nu ook achteraf daadwerkelijk verplaatst op de schijf (de rest van de Program Files map heb ik op C laten staan) waardoor een zo’n 200MB schijfruimte won.

Ik weet niet of zelfs bij een clean install van XP er al dingen in die Common Files map staan. Ook dan zul je bij verplaatsen even moeten kijken of er nog andere plekken in het register zijn waarbij er naar die oude plek verwezen wordt.