Toetsen op iPhone en iPod Touch – Meer keuze ?!

Ontwikkelaars hebben de iPhone en de iPod Touch ondekt hebben als het gaat om het aanbieden van mobiele toepassingen. In de Application Store van Apple vind ik op het moment ruim 250 applicaties voor iPhone en iPod Touch in de categorie “Onderwijs”. En dan heb ik het nog alleen maar over de officieel beschikbare software, dus die je zónder jailbreak kunt gebruiken.

Bij gebrek aan iPhone of iPod Touch kan ik ze nog niet testen, maar ik hoop dat ze wat verder gaan dan “Cram“. Cram is een tooltje dat je voor 7,99 kunt kopen en waarmee je onderweg je eigen kennis kunt toetsen. Dat kun je doen aan de hand van toetsen die je kunt downloaden van de website van de leverancier of aan de hand van toetsen die je zelf samenstelt.

Toen ik het filmpje bekeek zag ik dat er ook een “import” optie was en natuurlijk wilde ik weten of er ondersteuning voor QTI was, maar nee, dat was niet het geval. Cram gebruikt een heel eenvoudig tekstformaat.
En dat kan omdat er maar ondersteuning voor één vraagtype is: meerkeuze met één antwoordoptie.
Geen feedback, geen afbeeldingen of ander ondersteunend materiaal mogelijk. Gewoon, goed of fout.

Ik hoop dat Cram niet maatgevend is voor het niveau van de onderwijs toepassingen die voor de iPhone en iPod te krijgen zijn. Of is het daadwerkelijk zo dat we voor onze studenten niet meer nodig hebben dan dit ene vraagtype?
Er heeft nog niemand een recensie toegevoegd, dus geen idee of het mensen bevalt.

Een stapje meer de interessante richting op is gFlash+ (iTunes Store Link). Daar in ieder geval de optie om foto’s te gebruiken als ondersteunend materiaal.
Vragen worden daar met behulp van een template in Google Docs gemaakt, maar gaan zo te zien ook niet verder dan eenvoudige meerkeuze vragen.

Hier liggen dus duidelijk nog kansen en een stuk onontgonnen terrein. Zijn er al Nederlandse uitgevers op dit gebied actief?