Schrijven op je TabletPC met InScribe


Willem Karssenberg schreef een paar dagen geleden over Swype. Een nieuwe manier van ‘schrijven’ op touchscreens. Ik was er toen al niet bijster enthousiast over en ik kan nu ook laten zien waarom niet.

Swype blijkt niet zo revolutionair nieuw te zijn. Ik kwam namelijk ook het programma InScribe tegen online. Nu al beschikbaar als gratis download voor persoonlijk gebruik op een TabletPC of UMPC.
In het filmpje hierboven zie je mijn moeizame poging (en toen had ik al wat oefenen achter de rug) om een stukje tekst te schrijven op deze manier.
Het is een filmpje zonder audio/muziek, dus de kans dat je hem helemaal tot het einde uit kijkt is waarschijnlijk klein. Maar ik wilde het proces niet kunstmatig versnellen. De YouTube-versie heeft overigens wel muziek, met dank aan de Audioruil optie.

Toch een laatste slag om de arm: InScribe maakt heel duidelijk geen enkel gebruik van enige vorm van woordherkenning. Dat betekent dat de software bij twijfel tussen letters die ik al dan niet aangeraakt heb geen gebruik maakt van een woordenlijst om de verschillende opties mee te vergelijken. Dat blijkt bij de handschriftherkenning van Vista en ook op mijn telefoon goed te werken. Mocht Swype dat wél doen, én een woordenboek in het Nederlands meegeleverd krijgen, dan zou het voor situaties zonder toetsenbord een alternatief kunnen worden.