sep 142008
 


Willem Karssenberg schreef een paar dagen geleden over Swype. Een nieuwe manier van ‘schrijven’ op touchscreens. Ik was er toen al niet bijster enthousiast over en ik kan nu ook laten zien waarom niet.

Swype blijkt niet zo revolutionair nieuw te zijn. Ik kwam namelijk ook het programma InScribe tegen online. Nu al beschikbaar als gratis download voor persoonlijk gebruik op een TabletPC of UMPC.
In het filmpje hierboven zie je mijn moeizame poging (en toen had ik al wat oefenen achter de rug) om een stukje tekst te schrijven op deze manier.
Het is een filmpje zonder audio/muziek, dus de kans dat je hem helemaal tot het einde uit kijkt is waarschijnlijk klein. Maar ik wilde het proces niet kunstmatig versnellen. De YouTube-versie heeft overigens wel muziek, met dank aan de Audioruil optie.

Toch een laatste slag om de arm: InScribe maakt heel duidelijk geen enkel gebruik van enige vorm van woordherkenning. Dat betekent dat de software bij twijfel tussen letters die ik al dan niet aangeraakt heb geen gebruik maakt van een woordenlijst om de verschillende opties mee te vergelijken. Dat blijkt bij de handschriftherkenning van Vista en ook op mijn telefoon goed te werken. Mocht Swype dat wél doen, én een woordenboek in het Nederlands meegeleverd krijgen, dan zou het voor situaties zonder toetsenbord een alternatief kunnen worden.

 Reacties uitgeschakeld voor Schrijven op je TabletPC met InScribe  Tags:

Schudden voor gebruik

 Gepubliceerd door om 07:48  Media
sep 142008
 
ipod Nano - Klik voor grotere versie

Ik ben geen hardcore Apple gebruiker. Dus ik had geen ontzettende haast om meteen te weten te komen wat Apple afgelopen week aan nieuwe producten zou aankondigen voor het aankomend kerstseizoen. Maar mede door de wijze waarop Steve Jobs zijn shows van een uur opvoert is het natuurlijk toch ook voor mij een must-see. De volledige video staat hier online.
Zo’n evenement gaat ook altijd gepaard met de nodige discussie online over of Apple wel genoeg nieuwe zaken heeft geïntroduceerd. Blijft een moeilijke, want toen de iPhone binnen korte tijd een stuk goedkoper werd sprak men er schande van, terwijl upgrades van de opslag die een iPod Touch heeft door veel mensen afgedaan wordt als niet groot genoeg. En is de Genius functie waarmee je iTunes (en je iPod) automatisch een afspeellijst kunt laten maken bij de track waar je nu naar luistert een geniale toevoeging of gewoon een truc van Apple om je vaker in de iTunes muziekwinkel te krijgen?

Ik mag hopen dat het beide is. Want daar moet een bedrijf het tenslotte van hebben.
Aan mij zullen ze overigens niet veel verdienen. Want de MP3’s die ik via mijn Synology Diskstation in iTunes zichtbaar en afspeelbaar maak worden niet door Genius herkend/geïndexeerd en daar blijft de knop dus heel erg grijs.

Er blijft dus nog wel wat te wensen. Zo vind ik ook dat ze de headsets met volumeregeling en bedieningsknop standaard moeten bijleveren in plaats van voor een meerprijs.

Maar het meest met verbazing heb ik toch wel gekeken naar de Shake to Shuffle functionaliteit van de iPod nano. Het zal vast al lang beschikbaar zijn geweest voor de iPhone en de iPod Touch, omdat die ook zo’n versnellingsmeter hebben. Maar toch. Het klinkt zo logisch: “even schudden met je Pod nano en hij selecteert een willekeurig ander nummer uit je muziekbibliotheek” maar is toch ook weer vreselijk geniaal.
Als je dat soort functionaliteiten in je producten verwerkt heb je een stuk minder problemen als sommige andere grote bedrijven.
Nice.

[update] Oh, wat betreft de besturing van spellen op de iPod touch die je hier kunt zien, daar kan Apple de credits weer niet van claimen. Ze hebben gewoon goed gekeken naar hoe ik de Nintendo DS beweeg tijdens een spelletje Mario Kart! ;-)