sep 032008
 


Google Chrome from PiAir on Vimeo.
[update] Het lijkt er op dit moment op dat Vimeo.com wat problemen heeft. De video staat ook hier bij Dailymotion.com

Als je vandaag een RSS-lezer opstart dan kan het je niet ontgaan dat gisterenavond Nederlandse tijd Google inderdaad de kort daar voor aangekondigde bèta versie van Google Chrome beschikbaar gesteld heeft.

Google Chrome is een browser gemaakt door Google. In het bericht van gisteren verwees ik al naar het stripverhaal met uitleg dat Google over de nieuwe browser gemaakt heeft en waarin het verschil tussen deze browser en de anderen (Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari,….) wordt uitgelegd.

Voor wie er (niet) zelf mee aan de slag kan (er is alleen een Windows XP of Vista versie beschikbaar) of wil (het blijft bèta software) heb ik een filmpje gemaakt van het download en installatie proces en het gebruik.
Eigenlijk is er niet zo heel veel over te vertellen. De hele procedure ging snel en probleemloos. De browser voelt vooral ook heel snel in gebruik.
Niet alle sites werken, maar wel veel sites. Ik had problemen bij het inloggen in Adobe Connect bij surfgroepen.nl, ook een site als Photosynth doet het (uiteraard) niet. Idem voor de elektronische leeromgeving die mijn werkgever gebruikt. Of het niet meteen laden van de YouTube film in de screencast aan de browser toe te schrijven is weet ik niet.

Belangrijke beperking: geen plugins nog op dit moment.

Conclusie: voor een eerste bèta helemaal niet slecht. Dat was bij de concurrenten soms wel anders. Het product zal zich nog moeten ontwikkelen maar het is tamelijk goed uit de startblokken gekomen.

Deel dit bericht:

  10 reacties aan “Google Chrome – installatie en gebruik”

Reacties (10)
 1. Pierre,

  surfgroepen.nl werkt inderdaad niet
  http://www.surfgroepen.nl wel!

 2. Hoi Jan,

  Excuus voor de mogelijke onduidelijkheid: het Sharepoint deel van surfgroepen.nl werkt gewoon, maar zodra je vanuit daar een Adobe Connect sessie wilt opstarten lukt het niet. Google Chrome moppert over een redirect die niet werkt.

 3. Waar ik erg benieuwd naar ben bij deze browser is hoe het met mijn privacy zit…? Wordt nu helemaal alles gevolgd?
  Krijg ik in de toekomst adwords te zien op basis van surf verleden en niet (alleen) op basis van het zoekwoord.
  Dit kan erg lastige situaties opleveren.
  Bijvoorbeeld: iemand is verslaafd maar zijn omgeving weet het niet. De verslaafde gaat wat googlen voor hulp.
  Een uurtje later gaat de partner achter de computer en zoekt op google naar tennisschoenen, het zou dan mogelijk kunnen zijn dat er ook advertenties getoond worden over verslaving.
  Google weet immers dat je hiernaar aan het zoeken bent.

  Weet iemand hier iets meer vanaf? Dit is namelijk exact de reden waarom mijn werkgever ook op korte termijn gaat afstappen van Analytics.

 4. Hoi Bram,

  Ik snap de link tussen Analytics en de privacy die je hebt binnen Chrome niet helemaal. Maar het privacybeleid voor Google Chrome wordt hier beschreven.

 5. @Bram vwb privacy, ik heb de TOS (even) doorgelezen, uitleg op http://socialsofties.net/google-chrom
  Ook op de blog een video over de incognito in relatie tot Google History die door Youtube inmiddels offline is gehaald… :-)

 6. Demo van de ‘werking’ (???) van de incognito-mode op Social Softies.

 7. Op de een of andere manier vind ik het heel aardig dat die bikini’s opdoken, met jouw opmerking erbij. Ik had net die post over de NCRV gelezen en vroeg me af of dit soort dingen dan zouden mogen blijven staan. Die maken het wel echt en menselijk namelijk :-)

 8. Goede vraag, al kan ik me niet voorstellen dat de NCRV zó braaf is (als ze nou geen bikini had aangehad, dan had ik de blur filter wellicht moeten toepassen), maar het zou wel een heel duidelijke reden zijn om het níet te doen als ze over dat soort dingen zeggenschap zouden willen hebben.

 9. Hoi Pierre,

  Het lijkt erop dat in SURFgroepen de connect plugin voor je probleem zorgt. Zonder de plugin kun je Connect wel gebruiken.
  Is overigens niet de eerste keer dat dat onderdeel ons problemen geeft, ik zal een onderzoeken of ik er achter kan komen wat er aan de hand is.

 10. Hoi Niels,

  Heb jij nou snel iets aangepast of wordt ik gewoon gek? Op dit moment kan ik zowel onder Vista (met de geïnstalleerde versie van Chrome) als onder XP (met de USB-stick versie van Chrome) inloggen én de desktop delen.

  Het enige wat nog een beetje raar loopt is dat het venster waarbij je in de Adobe Connect ruimte moet inloggen helemaal onder in het scherm geopend wordt (je ziet alleen de bovenste balk). Maar als je dat naar boven schuift of iemand de directe link naar de connect-ruimte stuurt, dan kun je gewoon inloggen.

  Vreemd.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.