TomTom GO V4 Europe #2

Veerboot Jektvik - Kilboghamn (foto door: PiAir (Old Skool))

Vlak voor vertrek naar Scandinavië hadden we een TomTom GO V4 Europe gekocht. Het is het goedkoopste model TomTom dat je kunt aanschaffen. En om met de conclusie te beginnen: hij is zijn geld meer dan waard geweest tijdens die vier weken op stap.

Het is heel relaxed rijden met zo’n kaartje in je ooghoek. Meestal gebruikten we hem overigens met het geluid uitgeschakeld. Gewoon zien hoever het nog was, of waar je links of rechts moest etc. was voldoende.

Zoals ik al aangegeven had is het bij deze versie niet mogelijk vooraf routes op te slaan. Maar dat betekent niet dat je hem niet kunt gebruiken om een planning te maken. We hadden zo’n globale ANWB-kaart op papier bij ons en hebben regelmatig ’s avonds routes zitten doorrekenen voor de dag erna. Handig daarbij is dat je niet alleen de afstand tussen plek A en B te zien krijgt, maar ook de verwachte rijtijd. En dat is wel handig omdat de gemiddelde snelheid op een traject varieert tussen de 50 en 80 KM/uur. En als je een traject van 400KM uitstippelt maakt dat wel verschil uit.
Daarnaast had ik van de plekken die we zeker wilden bezoeken de locatie opgeslagen als POI in de TomTOm zodat het heel eenvoudig was om die te selecteren.

Een van de dingen waar ik me een beetje bezorgd over gemaakt had was de GPS ontvangst. Nadat ik hem besteld had las ik op een andere campersite dat ze problemen gehad hadden om goede ontvangst te krijgen in een camper met een grote alkoof.
Maar daar hebben we geen enkel probleem mee gehad. Aanzetten, paar tellen wachten en klaar. Prima ontvangst, ook na een tunnel van 6KM.

We hebben heel weinig gehad aan de POI-bestanden met camperplekken. De eerste avond in Duitsland hebben we tevergeefs gezocht naar een plek die er zou moeten zijn. Idem de tweede nacht. Daarna hebben we vooral gestuurd op campings, of het gewoon aan het toeval overgelaten.

Jammer vind ik dat de TomTom Go niet ook een track kan bijhouden van waar we daadwerkelijk gereden hebben. Het leek me eigenlijk zo’n vanzelfsprekende functionaliteit. Het apparaat geeft immers de hele dag aan waar je bent, als die info met de bijbehorende tijd informatie zou worden opgeslagen dan had je daar geen aparte hardware meer voor nodig.

Wel handig is dat de TomTom van veel wegen weet wat de maximale snelheid is en je dus kan waarschuwen als je te hard rijdt.
Wat we niet gedaan hebben is het bijhouden van fouten daarbij. Dat kwam met name in Noorwegen nogal eens voor op trajecten waarbij er inmiddels al een stuk autosnelweg lag en de maximale snelheid dus een stuk omhoog gegaan was.
Ik vraag me af hoe anderen dat tijdens het rijden doen en om dat achteraf voor een traject van een hele dag alsnog te gaan doen was me toch echt teveel werk.

Die maximale snelheid van wegen leverde overigens af en toe wel meer verrassingen op. Zo is voor TomTom een éénbaans weg met een maximale snelheid van 60KM per uur waarbij je een stukje afsnijdt van je route een prima weg om te adviseren. Dat je daarbij met een nogal grote camper aan een aantal tractoren (die de andere kant op gaan) voorbij moet zien te komen maakt het dan wel interessant.
Het zorgt er echter wél weer voor dat je op mooie plekjes komt.

Samenvattend: ideaal. De combinatie van een kaart op papier die je voor je op tafel kunt leggen en waarop je bijna een heel land kunt overzien met zo’n TomTom die je helpt om precies op de plek uit te komen waar je wilt zijn is mij prima bevallen.

p.s. ik wordt niet betaald voor deze post!

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Joel de Bruijn
13 jaren geleden

Hoi Pierre, ik heb zelf een kleine mid-zomer hack toegepast om tracks op te slaan op de TomTom.
Hievoor is Event_Logger makkelijk. Achteraf zijn de tracks op te roepen op je pc, inclusief google map mashup.

Meer op: http://web.tiscali.it/macri/Event_Log

Pierre
13 jaren geleden

Hoi Joel,

Ziet er interessant uit, ga ik vanavond uitproberen!

doctor john smith
doctor john smith
13 jaren geleden

Ik heb sinds kerstmis ook een tomtom op mijn telefoon. Met een externe gps ontvanger. Werkt ideaal.

Willem
13 jaren geleden

Dat wordt een interessante vervolgpost als ik de tip van Joel goed inschat :-)

Pierre
13 jaren geleden

@doctor john smith: klopt. Nadeel vind ik dat je dan twee losse apparaten hebt die via Bluetooth met elkaar moeten communiceren. Werkt meestal prima mits beiden opgeladen zijn en zo.
@Joel en @Willem: zie de vervolgpost