Hoeveel talen spreek jij?

Programming language popularity (foto door: israelavila)

Een standaard uitspraak met betrekking tot standaarden is dat het zo handig is dat er zo veel standaarden zijn.
Nou, voor programmeertalen geldt dat minstens zo. Je moet weten dat ik geen programmeur ben. Nooit geweest, zal ik ook nooit worden. Maar van tijd tot tijd schrijf ik programmacode omdat het de enige manier is om iets gedaan te krijgen. Het moet dus een nut/doel hebben.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik vroeger niet veel met Basic gedaan heb. Voordat je daar wat zinvols mee gebouwd had. Programmeren begon eigenlijk pas op de universiteit met Turbo Pascal en daarna als docent met Visual Basic en Active Server Pages. HTML telt niet als programmeertaal, maar JavaScript op zich weer wel.

Met de verschuiving van de tools die ik online gebruik (o.a. voor dit weblog) ontkwam ik niet aan het leren van PHP.
De code voor de QTI Migratietool was geschreven in Python, om daar een GUI voor te ontwikkelen moest ik dat leren lezen en een beetje schrijven. Voor een demo met webservices ontkwam ik niet aan .NET. En de QTItools zijn geschreven in Java. Om daar een paar zaken te tweaken moet ik eerst zien te begrijpen hoe het geheel werkt.

Daar waar ik goed thuis was in Visual Basic / ASP en nu thuis ben in PHP heb ik dat nog niet zo heel erg bij de set Python / .NET / Java. Maar ik kan ze echt niet alle drie goed gaan leren.
Vraag is daarom op welke van de drie ik me het beste kan richten. Eigenlijk een onmogelijke keuze gezien het feit dat de open source programma’s die ik wil kunnen bewerken niet in slechts één van die talen geschreven zijn.

Wat doe jij? Spreek jij gewoon verschillende talen of kies je principieel voor één programmeertaal waar je in werkt en laat je de rest gewoon links liggen?

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
14 jaren geleden

Ik heb op school ooit geleerd om in ASP en javascript te programmeren (althans als je ons gepruts programmeren kunt noemen). Daarnaast wil ik nog wel eens knutselen met PHP omdat een hoop Open Scource webtoepassingen hierin geschreven zijn.

Ik zou mezelf nog wel eens in .NET willen gaan verdiepen. Maar ben helaas nog niet verder gekomen dan het doorlezen van een inleidend boekje. Het echte programmeren en knutselen is er nog niet van gekomen.

Ik denk dat als je niet van plan bent om zelf actief te programmeren, je het beste een beetje kunt verdiepen in de basis van verschillende programmeertalen. Dan kun je de simpele dingen zelf aanpassen en voor de ingewikkeldere aanpassingen de experts aan het werk zetten.

duimdog
14 jaren geleden

Volgens mij geef je zelf al het antwoord:

"Maar van tijd tot tijd schrijf ik programmacode omdat het de enige manier is om iets gedaan te krijgen. Het moet dus een nut/doel hebben."

De conclusie is dus dat als je iets gedaan wilt krijgen je ofwel de bijbehorende taal zult moeten leren ofwel iemand moet zoeken die het voor je kan vertalen. Bij gebrek aan de laatste optie blijft alleen keuze 1 over… :(

Foppe Hemminga
Foppe Hemminga
14 jaren geleden

Java heeft vanwege het verplichte gebruik van klassen een hoog abstractieniveau.
Ikzelf zou in jouw geval voot Python kiezen, deels omdat de taal gebouwd is om het programmeren er mee te leren, zoiets als Turbo Pascal een decennium geleden. Bovendien is de taal geschikt voor alle platforms, zowel stand alone applicaties ls CGI web applicaties. Nadeel: het is lastig er een mooie IDE bij te vinden. Sites: http://www.showmedo.com en http://www.awaretek.com met filmpjes / podcasts en links naar documenten.
Je zou ook je VisualBasic kunnen opfrissen in VB.NET. De nieuwste versie is binnen het .NET platform een volwassen taal. Voordeel voor jou dat je er feeling mee hebt en bijkomstig dat Visual Studio, zelfs de gratis versie, een perfecte IDE is. Als je binnen .NET hogerop wilt, kies dan C#.

In de opvolgende post las ik dat je voor Java hebt gekozen. Geen foute keuze (je kunt eigenlijk niet fout kiezen volgens mij, alles wat je opsteekt helpt je bij je volgende projecten). Succes en laat ons horen wat je vorderingen zijn!