Michael Feldstein over IMS

“In general, I am a fan of the IMS. I believe that we need interoperability standards in education, and I think that the IMS’s recent work such as the released Common Cartridge standard, the in-progress Enterprise Services v2 (now called Learning Information Services, or LIS) and Learning Tool Interoperability standards, and the foundational requirements work happening within the Learning Technology Advisory Council (LTAC) are going to prove to be important drivers of learning impact over the next several years. That said, I am also highly sympathetic to complaints about the IMS’s policy of members-only access to specifications under development. There’s something fundamentally contradictory about open standards being developed behind closed doors.”

(bron)

Michael Feldstein, tegenwoordig voor Oracle werkend, geeft in een post op zijn weblog aan wat hij slecht vind aan de manier waarop IMS haar specificaties ontwikkeld. Hij doet een voorstel voor aanpassingen.

Voordat ik reageer op zijn post even de verwijzing naar de disclaimer die je bij elke post ziet en de vermelding daarin dat ik ook dit soort posts op persoonlijke titel schrijf en daarmee niet perse de mening van mijn werkgever(s) verwoord.

Ik denk persoonlijk dat Michael een heel belangrijk punt aansnijdt. Het geslotener worden van IMS is een ontwikkeling die ingezet is met de komst van de nieuwe CEO en de argumentatie die ik er over hoor komt overeen met het verhaal van Michael. Het is ook zo dat met de komst van de nieuwe CEO het aantal leden van IMS sterk is toegenomen en dat was hard nodig want IMS is een arm consortium. Niet dat wij betaald krijgen voor ons werk, dat doen de leden, zoals SURFfoundation, die vertegenwoordigers sturen.

Het blijft een moeilijk punt, uitwisselingsafspraken. Het is iets wat voor 99% van de mensen niet interessant is, maar voor even zo veel mensen relevant, mits het niet zichtbaar is, op de achtergrond geïmplementeerd is en werkt. Betrokkenheid krijgen bij het ontwikkeltraject is niet eenvoudig.
En de afspraken waar wij het binnen IMS verband over hebben zijn nou eenmaal wat complexer dan het vaststellen van het formaat van papier (je weet wel A4, A3 en zo) of de vorm van een stekker op een apparaat (o nee, daar hadden we juist heel veel moeite mee).

Maar een afspraak moet zo vroeg mogelijk in de handen komen van die mensen die er mee aan de slag willen gaan. Ook als dat geen leden van IMS zijn.
Ik ben benieuwd wat de reactie vanuit/binnen IMS is op de post. Het zal er ook een beetje vanaf hangen of Michael het als Oracle-vertegenwoordiger zegt of alleen op persoonlijke titel.