Ann Arbor #2

Ann Arbor (foto door: PiAir (Old Skool))

Het is inmiddels dinsdagmiddag, de tweede dag van vier dagen overleg en bijeenkomsten tijdens de IMS Kwartaalbijeenkomsten in Ann Arbor, VS. Ik lig een beetje achter met bijschrijven hierover. Maar dat betekent zeker niet dat het niet de moeite waard is om er bij te zijn.
Gisteren een aantal demonstraties gezien van systemen die Common Cartridges kunnen afspelen. Een daarvan was de Angel leeromgeving die niet alleen lesmaterialen in een Common Cartridge kan afspelen, maar ook QTI toetsmaterialen.
Vanuit Zuid Korea was er een uitgebreide demo van digitale schoolboeken, een soort multimedia-omgeving met lesmaterialen voor schoolkinderen. Daarin zit ook een stevige component toetsing. En daarvoor wil de Koreaanse overheid QTI gebruiken. Niet dat je dat aan de voorkant uiteindelijk kunt zien, en zo hoort het ook natuurlijk. Learning Tool Interoperability
Chuck Severance liet een voorbeeld zien van de LTI-webpart die ontwikkeld wordt voor Microsoft Sharepoint. LTI maakt het mogelijk om de functionaliteit van het ene systeem eenvoudig beschikbaar te stellen in het andere systeem. Je kunt het een beetje vergelijken met de manier waarop je bijvoorbeeld een YouTube filmpje in je weblog kunt inplakken, maar dan een stuk geavanceerder omdat je bijvoorbeeld autorisatie informatie en gebruikersinformatie kunt doorgeven tussen de systemen.

Een voorbeeld dat Chuck liet zien was een koppeling via de LTI webpart waarmee je verwees naar een externe SCORM runtime omgeving die een SCORM package ophaalde op weer een andere server en dat in Sharepoint weergaf. Voor de gebruiker bleef die hele koppeling onzichtbaar.

QTI Migratietool
In de tussentijd heb ik de nodige tijd met Steve Lay gewerkt aan het updaten van de QTI migratietool waarmee je toetsmaterialen die in QTI 1.2 gemaakt zijn kunt converteren naar QTI 2.1
Steve is de laatste tijd bezig geweest met het uitbreiden van de mogelijke variaties die de tool aan kan en we hebben nu ook de GUI versie van de tool zo gemaakt dat hij zowel op de Mac als op Windows werkt. Die GUI was wel al beschikbaar voor Windows, maar nu kunnen we op basis van één codeset die voor beide omgevingen genereren.

QTI Migration Tool - Klik voor grotere versie

Morgen hebben we de QTI meeting zelf, ook dan weer een tweetal demo’s. Eentje daarvan op afstand, van uCompass. Dat doen we via Adobe Connect. Fingers crossed want we hebben alleen wireless. Daarnaast nog een demo van de tools die ze in het Verenigd Koninkrijk ontwikkeld hebben.

Kortom, als het hier wat stiller is dan anders, dan weet je waarom.