Annotaties in YouTube

YouTube Annotaties - Klik voor grotere versie

YouTube heeft er sinds gisteren een nieuwe functionaliteit bij: je kunt nu annotaties (notities) toevoegen aan video’s. Geen revolutionair nieuwe functionaliteit, want Viddler biedt het al zo lang als ik me kan herinneren (en wellicht anderen ook / nog langer). Maar goed, het heeft nu ook YouTube bereikt.

Wat zou je er mee willen doen?
Niet veel. Deels al omdat de gebruiksmogelijkheden nog beperkt zijn. Erwin Blom linkt naar een balletje balletje spel, maar hij geeft daar (terecht) ook de opmerking bij dat hij hoopt dat er creatievere vervolgen uit komen.

Dat zal nu nog niet zo heel eenvoudig zijn, want zoals ik al zei, je kunt er nog niet zo veel mee.
Je hebt de keuze tussen drie vormpjes voor de tekstvakken en kunt daar tekst invoeren. Je kunt er ook een URL aan koppelen waar de kijker naar doorgestuurd wordt bij het klikken op dat vak, maar die URL mag alleen een YouTube interne link zijn. Je kunt mensen dus niet doorsturen naar een website of meer informatie in een wiki of zo. YouTube Annotaties - Klik voor grotere versie
Waar ik het zinvol vond was bij dit filmpje over de migratie van Outlook Express naar Live Mail.

Microsoft heeft sinds het opnemen van het filmpje namelijk de Live.com pagina aangepast en daarmee spoort het eerste deel van het filmpje niet meer met wat je online te zien krijgt.
Nu kan ik dat in de “more info” aan de rechterkant beschrijven, maar die info zie je niet bij een embedded weergave (zoals hierboven). Daarbij is het maar de vraag of mensen dat daar lezen.
In plaats daarvan heb ik die informatie in de vorm van een paar tekstannotaties op de video geplaatst. Die zie je verschijnen vanaf ongeveer 24 seconden in de film.

Vervolg?
Dit zal ongetwijfeld niet het einde van de ontwikkeling rond annotaties zijn. Één heel veel voorkomende “annotatie” is namelijk het toevoegen van ondertiteling. En vanuit wat ze nu hebben naar het kunnen importeren en koppelen van ondertiteling bestanden is technisch maar een heel kleine stap.
Ik ben dus benieuwd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Annet
13 jaren geleden

Ik heb een collega die deze zelfde mogelijkheid bij Viddler gebruikt om haar cursisten te laten reflecteren op opnames van gesprekstechnieken tijdens de les. Ze kunnen hun eigen films voorzien van opmerkingen en kunnen zo ook op elkaars films reageren. De films blijven trouwens niet permanent staan dan, maar alleen voor zolang het nodig is voor de les.