USB verlengen met een netwerkkabel

USB verlengkabel via RJ45 (foto door: PiAir (Old Skool))

Vijf dagen nadat ik hem besteld had via hun website werd vandaag mijn “USB RJ45” stekkers afgeleverd. Het setje kost $26,- (17 euro en 11 cent) inclusief verzendkosten, zonder netwerkkabel. Het zijn twee stekkers waarmee je je USB verbinding door middel van aan standaard netwerkkabel kunt verlengen tot maximaal 45 meter. Je hebt geen drivers nodig en het werkt zowel onder Windows als op een Mac.

En inderdaad, het werkt probleemloos. De ene stekker gaat ‘gewoon’ aan je laptop/computer, en aan de andere hing ik een muis, de webcam, de SpaceNavigator, een USB hub, het maakte niet uit wat. Er tussen zat een gewone netwerkkabel. Zie hier voor meer foto’s.

Ik kon helaas de claim van 45 meter niet testen, de langste kabel die ik in huis had was 5 meter lang en een trip naar de winkel voor een kabel van 20 meter leverde niks op. Was uitverkocht.
De stekkers zijn vooral handig als je een USB apparaat verder dan zo’n 5 meter van je computer wilt/moet plaatsen. Dat is namelijk zo ongeveer de maximale lengte die ik gezien heb als het gaat om USB kabels. Ik zal hem zelf in ieder geval gebruiken in combinatie met de SpaceNavigator in het ICT en Onderwijs Lab tijdens de online sessie over Second Life over twee weken.
Dan wil ik namelijk gebruik maken van de vaste computer in het lab, die heeft een veel betere grafische kaart dan mijn laptop. Maar die computer staat vast in een kast, en om de SpaceNavigator aan te kunnen sluiten heb ik dan een kabel van zo’n 10 meter nodig. Moet hier dus mee lukken.

Enig minpuntje: het is geen USB 2.0 verbinding. Als je dus een externe harde schijf of je iPod op deze manier wilt aansluiten, dan werkt het wel, maar traag. Voor de andere genoemde apparaten (muis, toetsenbord, webcam etc) is dat geen probleem.

Conclusie tot nu toe: het is het geld zeker waard.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
13 jaren geleden

Misschien dat je voor die presentatie ook wel even een netwerkkabel kunt lenen van de afdeling ICT.
Die zullen ongetwijfeld wel ergens een doos hebben liggen waarvan wel een stukje van 45 meter gemist kan worden.
Anders heb ik thuis ook nog wel een flink stuk kabel liggen (alhoewel de 40 meter waarschijnlijk niet ga halen).

Pierre
13 jaren geleden

In Eindhoven hebben we inderdaad voldoende kabel. In ieder geval van 20 meter en dat lijkt me al meer dan genoeg, zeker voor de presentatie.
Ik zal kijken of ik nog even bij ICT Services binnen kan lopen om die 45 meter claim te kunnen testen (maar de komende twee weken worden weer tamelijk druk, dus geen beloften wat dat betreft).