Oeps foutje? .htaccess erover en klaar!

htaccess - Klik voor grotere versie

Als je écht niets te doen had vanavond dan kan het je zijn opgevallen dat in de RSS-feed een post verscheen met een typo in de titel. In plaats van “Videoseminaries ICT en Multimedia in het hoger onderwijs” stond er namelijk “Videseminaries ICT en Multimedia in het hoger onderwijs”. Makkelijk zat zul je denken. Gewoon even de titel aanpassen en klaar. Dat klopt. Maar als ik de titel aanpas, dan wijzigt ook de URL (het internetadres) van de post. Want die wordt namelijk opgebouwd uit de combinatie van datum van posten en de titel.
En dat betekent dat iedereen waarbij de RSS-feed op dat moment al binnen gehaald was met de fout in de titel bij het klikken op die link een foutmelding zou krijgen.
Niet acceptabel wat mij betreft.

Nucleus heeft geen ondersteuning voor het invoeren van doorverwijzingen, maar gelukkig kan ik dat zelf regelen met behulp van een krachtig tekstbestandje op de Apache server genaamd .htaccess (die punt hoort er voor!).

Met behulp van twee regels (waarvan de eerste “RewriteEngine On er al in stond) maak ik daarin een doorverwijzing:
RewriteEngine On
RewriteRule
^item/2008/3/26/videseminaries-ict-en-multimedia-in-het-hoger-
onderwijs$
http://ictoblog.nl/2008/3/26/videoseminaries-
ict-en-multimedia-in-het-hoger-onderwijs

Let op! Dit zijn twee regels in het tekstbestand die ik in deze blogpost heb moeten opknippen. De eerste regel is “RewriteEngine On” terwijl de rest, dus vanaf RewriteRule op één regel komt.
Let ook op het gebruik van de hoofdletters in RewriteEngine en RewriteRule.

Door het plaatsen van dit eenvoudige tekstbestand wordt je van deze nu niet meer bestaande URL nu automatisch doorgestuurd naar de juiste URL.
En bij een volgende typefout in de titel voeg je gewoon een nieuwe regel met de daar voor geldende combinatie aan het .htaccess bestand toe.

Handig toch?
(p.s. ja, als jij het nóg handiger doet mag je dat uiteraard in de reacties laten weten. Kunnen we allemaal wat van leren! :-))

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
13 jaren geleden

Inderdaad een uiterst krachtige tool. Ik heb er afgelopen weekend toevallig ook meer zitten stoeien.
Je kunt op deze manier heel complexe doorverwijzingen bouwen, alleen is enige kennis van regular expressions dan wel gewenst. Maar als je ven googled op htaccess en RewriteRule vind je binnen de kortste keren talloze voorbeelden, vaak met uitgebreide uitleg over hoe de regel is opgebouwd.