Videoseminaries ICT en Multimedia in het hoger onderwijs

Videoseminarie - Klik voor grotere versie

Dit is een bericht dat ik al een hele tijd geleden had willen plaatsen (zo ongeveer direct nadat deze opname online verscheen), maar die om een of andere reden er nog niet van gekomen is. Gelukkig is het er eentje die nog steeds relevant is. :-)
Het Impulscentrum is een samenwerkingsverband tussen 3 hogescholen (KaHo Sint-Lieven, KHBO en KATHO) en een universiteit (K.U. Leuven – Campus Kortrijk) in België.
Het Impulscentrum organiseert een reeks online presentaties (videoseminaries) voor docenten in het hoger onderwijs over het gebruik van ICT en Multimedia in het onderwijs. De doelstelling van deze videoseminaries is het geven van impulsen. Tijdens de korte sessies van ongeveer 45 minuten (12.45 – 13.30 + 15 minuten vragenronde) proberen ze een tipje van de sluier van een bepaald onderwerp op te lichten en de mogelijkheden ervan in het hoger onderwijs te laten zien.

Het is een serie van in totaal 9 sessies waarvan er inmiddels al 6 hebben plaats gevonden. Het programma én de opnames van de sessies die al plaats gevonden hebben vind je hier op deze website.
Zelf heb ik overigens ‘gewoon’ gebruik gemaakt van de RSS-feed waarmee ik in iTunes automatisch de meest recente opname binnen krijg.

Zelf vond ik met name de sessie over Lesopnames en weblectures interessant. Logisch eigenlijk ook omdat we daar nu o.a. vanuit het ICT en Onderwijs Lab ook mee bezig zijn. Interessant overzicht van wat hun inventarisatie van de wijze waarop dat ‘vroeger’ en nu op andere plekken gerealiseerd wordt.

Op 8 april gaat de sessie over Openleercentra en op 13 mei over Second Life. Die sessie op 13 mei mag ik verzorgen. Dan wordt het echt een internationaal videoseminarie omdat ik dat vanuit ons ICT en Onderwijs Lab in Eindhoven doe. Gewoon dus twee verdiepingen naar beneden lopen vanaf mijn werkplek en ik kan een presentatie verzorgen. Hoewel ik het aan anderen probeer te verkopen als iets wat ‘heel logisch’ is, blijf ik het toch wel apart vinden.

Ik ben blij dat we ook in het Lab meer en meer op de techniek kunnen vertrouwen wat dit betreft. Voor wat betreft video en de introductie via PowerPoint zal het allemaal wel lukken, of het ook gaat lukken om Second Life op deze manier live te demonstreren moeten we nog even testen.

Je kunt de sessies overigens ook live meekijken via streaming Quicktime. Inschrijven kan via de website.