Oeps foutje? .htaccess erover en klaar!

 Gepubliceerd door om 23:20  Tools
mrt 262008
 
htaccess - Klik voor grotere versie

Als je écht niets te doen had vanavond dan kan het je zijn opgevallen dat in de RSS-feed een post verscheen met een typo in de titel. In plaats van “Videoseminaries ICT en Multimedia in het hoger onderwijs” stond er namelijk “Videseminaries ICT en Multimedia in het hoger onderwijs”. Makkelijk zat zul je denken. Gewoon even de titel aanpassen en klaar. Dat klopt. Maar als ik de titel aanpas, dan wijzigt ook de URL (het internetadres) van de post. Want die wordt namelijk opgebouwd uit de combinatie van datum van posten en de titel.
En dat betekent dat iedereen waarbij de RSS-feed op dat moment al binnen gehaald was met de fout in de titel bij het klikken op die link een foutmelding zou krijgen.
Niet acceptabel wat mij betreft.

Nucleus heeft geen ondersteuning voor het invoeren van doorverwijzingen, maar gelukkig kan ik dat zelf regelen met behulp van een krachtig tekstbestandje op de Apache server genaamd .htaccess (die punt hoort er voor!).

Met behulp van twee regels (waarvan de eerste “RewriteEngine On er al in stond) maak ik daarin een doorverwijzing:
RewriteEngine On
RewriteRule
^item/2008/3/26/videseminaries-ict-en-multimedia-in-het-hoger-
onderwijs$
http://ictoblog.nl/2008/3/26/videoseminaries-
ict-en-multimedia-in-het-hoger-onderwijs

Let op! Dit zijn twee regels in het tekstbestand die ik in deze blogpost heb moeten opknippen. De eerste regel is “RewriteEngine On” terwijl de rest, dus vanaf RewriteRule op één regel komt.
Let ook op het gebruik van de hoofdletters in RewriteEngine en RewriteRule.

Door het plaatsen van dit eenvoudige tekstbestand wordt je van deze nu niet meer bestaande URL nu automatisch doorgestuurd naar de juiste URL.
En bij een volgende typefout in de titel voeg je gewoon een nieuwe regel met de daar voor geldende combinatie aan het .htaccess bestand toe.

Handig toch?
(p.s. ja, als jij het nóg handiger doet mag je dat uiteraard in de reacties laten weten. Kunnen we allemaal wat van leren! :-))

mrt 262008
 
Videoseminarie - Klik voor grotere versie

Dit is een bericht dat ik al een hele tijd geleden had willen plaatsen (zo ongeveer direct nadat deze opname online verscheen), maar die om een of andere reden er nog niet van gekomen is. Gelukkig is het er eentje die nog steeds relevant is. :-)
Het Impulscentrum is een samenwerkingsverband tussen 3 hogescholen (KaHo Sint-Lieven, KHBO en KATHO) en een universiteit (K.U. Leuven – Campus Kortrijk) in België.
Het Impulscentrum organiseert een reeks online presentaties (videoseminaries) voor docenten in het hoger onderwijs over het gebruik van ICT en Multimedia in het onderwijs. De doelstelling van deze videoseminaries is het geven van impulsen. Tijdens de korte sessies van ongeveer 45 minuten (12.45 – 13.30 + 15 minuten vragenronde) proberen ze een tipje van de sluier van een bepaald onderwerp op te lichten en de mogelijkheden ervan in het hoger onderwijs te laten zien.

Het is een serie van in totaal 9 sessies waarvan er inmiddels al 6 hebben plaats gevonden. Het programma én de opnames van de sessies die al plaats gevonden hebben vind je hier op deze website.
Zelf heb ik overigens ‘gewoon’ gebruik gemaakt van de RSS-feed waarmee ik in iTunes automatisch de meest recente opname binnen krijg.

Zelf vond ik met name de sessie over Lesopnames en weblectures interessant. Logisch eigenlijk ook omdat we daar nu o.a. vanuit het ICT en Onderwijs Lab ook mee bezig zijn. Interessant overzicht van wat hun inventarisatie van de wijze waarop dat ‘vroeger’ en nu op andere plekken gerealiseerd wordt.

Op 8 april gaat de sessie over Openleercentra en op 13 mei over Second Life. Die sessie op 13 mei mag ik verzorgen. Dan wordt het echt een internationaal videoseminarie omdat ik dat vanuit ons ICT en Onderwijs Lab in Eindhoven doe. Gewoon dus twee verdiepingen naar beneden lopen vanaf mijn werkplek en ik kan een presentatie verzorgen. Hoewel ik het aan anderen probeer te verkopen als iets wat ‘heel logisch’ is, blijf ik het toch wel apart vinden.

Ik ben blij dat we ook in het Lab meer en meer op de techniek kunnen vertrouwen wat dit betreft. Voor wat betreft video en de introductie via PowerPoint zal het allemaal wel lukken, of het ook gaat lukken om Second Life op deze manier live te demonstreren moeten we nog even testen.

Je kunt de sessies overigens ook live meekijken via streaming Quicktime. Inschrijven kan via de website.