Is Apple Evil?

 Gepubliceerd door om 22:53  Tools
mrt 222008
 
Safari - Klik voor grotere versie
“John Lilly, CEO van Mozilla haalt uit naar Apple vanwege verspreiding van de webbrowser Safari 3.1 voor Windows. De wijze van verspreiding zou ‘niet netjes’ zijn.”

(bron)

Ruzie in de tent. Apple gaat Safari voor Windows actiever promoten. En wel door het via de updater van iTunes te verspreiden. Logisch of onaanvaardbaar?
Logisch lijkt mij. Ook al is het super irritant. Het is een strategie die “iedereen” lijkt te gebruiken. Hoeveel gratis tools hebben tegenwoordig niet de optie om de Google of Yahoo! taskbar toe te voegen aan je browser? En ook Adobe zeurt (in de standaard setting) regelmatig of er niet nog wat extra, heel handige tools geïnstalleerd mogen worden.

Logisch, maar is het ook slim? Tja. Apple kan zich redelijk wat veroorloven bij haar aanhang. En een Windows gebruiker die iTunes gebruikt is waarschijnlijk ook wel bereid dit te slikken.
Als je een slanke Windows machine wilt heb je iTunes waarschijnlijk ook niet en zweer je bij Quicktime Alternative. Daar kan Safari ook nog wel bij.

Persoonlijk kan ik er niet wakker van liggen. Safari had ik al geïnstalleerd staan. Al was het maar om te zien hoe de online wereld er in die browser uit ziet. Niet dat ik er Firefox voor zou verlaten. En ik betwijfel dat de simpele aanwezigheid ervan dat voor een gemiddelde PC gebruiker wel doet. Die zal het ófwel eveneens irritant vinden en dan helemaal weg blijven van Apple software (en dan is het een domme zet van Apple, daar kan Real over mee praten) ofwel het draagt er aan bij om mensen te leren dat er meer op de wereld is dan Internet Explorer.
En dan zal ook voor Firefox / Mozilla niet verkeerd zijn.

mrt 222008
 
Dreamhost - Twitter - Klik voor grotere versie

“is het nog wel steeds de host die jij je gedreamd had?”, dat was de vraag die Willem Karssenberg me vandaag via Twitter stelde. Aanleiding voor die vraag was de downtijd vanochtend. Gepland weliswaar, maar ik had de aankondiging gemist, dus voor mij was het een verrassing.
Dus een heel terechte vraag, want ik heb natuurlijk wel vaker problemen met het niet “in de lucht” van de site hier dan bijvoorbeeld Willem heeft.

Voor wie het verhaal niet op Twitter gevolgd heeft, mijn reactie aan Willem in een notendop:
Nee, Dreamhost is geen droom-host. Maar op het moment veroorzaak ik 41GB dataverkeer per maand en gebruik ik 16GB schijfruimte.
Dat mag (in theorie) groeien naar 6TB (ja, Terabyte) dataverkeer per maand en 300GB schijfruimte (helaas mag ik het niet als backup van mijn thuissysteem gebruiken).
Daar betaal ik ongeveer $100 per jaar voor.

Het merendeel van de bandbreedte wordt veroorzaakt door de site hier (dus op het gorissen.info domein). Ruim 1Gb per dag!
Belangrijkste bron van dataverkeer zijn FLV bestanden (36% van het dataverkeer) en WMV bestanden (15% van het dataverkeer). Voornamelijk als gevolg van de screencasts/videofragmenten dus.
De Edukast.nl website veroorzaakt op het moment nog steeds zo’n 300MB dataverkeer per dag.

Als ik al op zoek ga naar andere hosting providers, dan zijn er natuurlijk ook in Nederland een paar alternatieven die zulk gebruik aan kunnen. Maar dan een stuk duurder.
Dat zijn dan sowieso allemaal “shared hosting” oplossingen waarbij ik de server deel met anderen. En een van de dingen die bij Dreamhost zo af en toe speelt/speelde is dat ik, ondanks dat ik binnen de data grenzen zit, teveel “load” op de server veroorzaak.
Dus zou ik dan sowieso naar een dedicated server moeten/willen overstappen. Maar daar is mijn budget niet helemaal toereikend voor (lees: ik ben écht niet van plan een paar honderd euro per maand voor een privé blog uit te geven).

Dus, daarom ook na vandaag de conclusie dat Dreamhost niet een “als beste getest” hosting oplossing is, maar wel een voldoende gunstige “prijs/prestatie” verhouding biedt.

 Reacties uitgeschakeld voor DreamHost – een host om van te dromen?  Tags: