Gratis eBooks in het Onderwijs?

Selexyz Download - Klik voor grotere versie

Op het Vakblog stelt Raymond Snijders zichzelf een interessante vraag. Hij vraagt zich namelijk af of het plan van het kabinet om schoolboeken gratis te maken in het voortgezet onderwijs ook zou leiden tot een toename van de beschikbare eBooks / digitale versies van de boeken.
Goede vraag, al moet ik bekennen dat ik dat haast per definitie niet verwacht. “Gratis” maken betekent namelijk dat scholen geld krijgen om de boeken te kopen, in plaats van dat de ouders dat moeten doen. Waarom zou een uitgever meer bieden voor dat gegarandeerd als ontoereikend geziene bedrag dat ze nu van iemand anders krijgen? OK, geld innen van één centraal punt per school heeft natuurlijk wel voordelen ten opzichte van het per leerling verkopen van boeken. Maar er is natuurlijk geen enkele directe reden waarom een uitgever dat voordeel zou benutten voor innovatie van het aanbod.

Gelukkig is het wel zo dat het geld dat een onderwijsinstelling krijgt niet alleen gebruikt mag worden voor boeken op papier, er mag ook elektronisch lesmateriaal worden aangeschaft (dat neemt dit bezwaar een beetje weg lijkt me).
Maar omdat “de kosten van ICT-applicaties (zoals een computer)” blijkbaar zijn uitgesloten (zie deze FAQ) betekent de aanschaf van zoiets als een iLead toch nog steeds een forse investering voor ouders. En nou mag de NRC er wel 500 verkocht hebben in een week, ik verwacht niet dat veel ouders zo’n aanschaf op dit moment een goed idee vinden. Hoe dan ook. Ik hoop dat scholen de tijd vrij kunnen maken om goed na te denken over hoe ze met het geld om willen gaan. En daar zal wel een ander knelpunt zitten. Als een school er niet “toevallig” aan toe is, dan wordt dit moment niet aangegrepen om een onderwijsvernieuwing door te voeren, maar zal er simpelweg gekeken worden naar hoe ze de huidige boeken op deze “gratis” manier kunnen beschikbaar krijgen.

En dan zal er ook niet eens vraag zijn naar eBooks, luisterboeken of ander elektronisch lesmateriaal.

0 0 stem
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Tom
Tom
12 jaren geleden

Gratis digitale versies?

De digitale versie van "Netwerk" een wiskunde methode van uitgeverij Wolters-Noordhof. Gaat 36 euro per leerling per jaar kosten.

308 euro per jaar gedeeld door het aantal schoolvakken (12 tot 15) is fors minder dan 36 euro per leerling per jaar.

De papieren boeken gaan in ons schoolboeken fonds zeker 5 tot 6 jaar (misschien langer) mee. Zelfs inclusief papieren werkboeken zitten we dan FORS onder de prijs van de digitale methoden.

Tel uit je verlies.

Ted Franken
Ted Franken
12 jaren geleden

Een UMPC laptop of te wel een ultra mobile PC zou een prima oplossing kunnen bieden. Het is een kleine laptop die tussen een PDA en een laptop inzit. Met alle faciliteiten zoals, WIFI, Bluetooth en de mogelijk om via skype te bellen.

Dit soort laptops zijn sinds kort op de markt vanaf 275 Euro. Ook de ASUS eeepc is binnenkort via onderstaande websites te verkrijgen.

Kijk eens op http://www.umpclaptop.nl of http://www.laptoppen.nl

Tim
Tim
12 jaren geleden

ik heb een iLiad en ik heb deze juist aageschaft om ook mijn jongens niet met een rugzak van 17 kilo te laten fietsen.
scholen hebben als doorgeefluik een sterke onderhandelingspositie inzake het aanleveren van ebooks door uitgevers.
maar buiten dat: ik wil best hetzelfde betalen of naast de papieren versie een Eversie ontvangen.
er zijn trouwens ook goedkopere ebookreaders dan de iLiad.