Het WWW komt naar Second Life

WWW in SL - Klik voor grotere versie

Het is een feature dat al heel lang op het wensenlijstje stond van waarschijnlijk iedereen die iets wil bouwen in Second Life: de mogelijkheid om ook webpagina’s te tonen. In versie 1.19.1.0 van de Second Life viewer die op dit moment als Release Candidate beschikbaar is, is een eerste, niet heel grote, stap die richting op gezet.
Zoals Tory Linden in dit filmpje met uitleg laat zien kun je nu een webpagina opnemen als URL voor een mediastream voor een parcel. Maar met een groot aantal beperkingen.

Eerst even de voordelen van het kunnen koppelen van webpagina’s. Het zou het veel gemakkelijker maken om bijvoorbeeld chatgesprekken die op het WWW plaats vinden, te koppelen aan chat in Second Life.
Als Flash mogelijk zou zijn, zou je bijvoorbeeld Adobe Connect kunnen tonen op een muur in Second Life en zo vanuit Second Life samenwerken met de buitenwereld.
Een Twitterwall is niet langer een tot een beperkt aantal karakters gelimiteerde tekststring in de lucht, maar zou een echt webscherm kunnen zijn. Kortom, legio voorbeelden van hoe het het leven in Second Life interessanter kan maken.

Dan de beperkingen:
Op dit moment is de ondersteuning nog erg rudimentair. De webpagina wordt als het ware omgezet in een statische afbeelding. Je kunt nog niet op de links klikken, scrollen, niets van dat alles. Het is dus zeker nog geen browser in Second Life. Laten we hopen dat dat een kwestie van tijd is.

Vervelender is de keuze voor koppeling aan de bestaande media-URLS. Het is namelijk slechts mogelijk om één audio + één video óf web-URL per parcel te koppelen. Een parcel is een stukje van een eiland. Ons plateau in Second Life bestaat uit twee parcels. Dat betekent dat wij twee verschillende videostreams kunnen koppelen. Maar, een avatar ziet alleen de videostreams op het parcel waar hij/zij zich op dat moment bevindt. Dat betekent dus dat je niet zo’n scherm met een webpagina + tegelijkertijd een live videostream kunt tonen aan bezoekers. Tenzij je die beiden in een en dezelfde webpagina zou koppelen (er vanuit gaande dat dat straks allemaal ondersteund wordt). Maar flexibel is het zeker niet.

Kortom, het is een klein stapje. Laten we hoe dan ook maar hopen dat de vervolgstappen niet zo lang op zich laten wachten als die eerste stap.