“Alle studenten van de Radboud Universiteit krijgen één gigabyte aan externe schijfruimte die ze naar eigen inzicht kunnen gebruiken. De schijfruimte is bereikbaar op de campus, maar ook via internet overal ter wereld.”(bron)
Dit bericht op voxlog.nl kan rekenen op een drietal reacties: iemand die 1GB karig vindt ten opzichte van de 6,5GB van Google, iemand die moppert over het feit dat de directe verbinding tot haar Mac niet meer werkt, iemand die oppert dat het niet legaal is om de data van studenten te beschermen.
Het is duidelijk dat de hoeveelheid opslag die een onderwijsinstelling aan haar studenten aanbiedt in hetzelfde verdomhoekje zit als de gratis mailadressen van een paar jaar geleden (die overigens nu nog steeds verstrekt worden). Doe je het niet, dan is het niet goed, doe je het wel, is het dan mogelijk om je studenten tevreden te stellen? Of gaat het hier om de 0,1% klagers die je altijd hebt en betekent dit dat die andere 99,9% heel tevreden zijn met dit aanbod?
Je zou “onbeperkte opslag” kunnen aanbieden zoals Yahoo! doet voor haar mailproduct. De vraag is dan of je geen klachten krijgt over de veronderstelde verspilling van geld die dat waarschijnlijk met zich mee brengt.
Is dan het positieve van dit geheel dan alleen dat ze bij de Radboud Universiteit zo verstandig geweest zijn om dit niet zelf te regelen maar het te outsourcen naar een bedrijf dat hier in gespecialiseerd is? Of is daar ook discussie over mogelijk?
Zelf denk ik dat onderwijsinstellingen studenten beter bij de start van hun studie een goede geheugenstick kunnen nemen.
Als een instelling deze ieder jaar bulk aanschaft zijn de kosten hiervan per student niet hoog http://www.informaticavo.nl/scripts/r… ).
Je hoeft dan als instelling de studenten alleen genoeg ruimte aan te bieden om er voor te zorgen dat de systemen goed blijven werken (Hebben de scanpc’s bij ons nog wel eens moeite mee namelijk).
Over de grote hiervan kun je dan natuurlijk weer discussiëren. Alhoewel dit volgens mij wel veel meer zou moeten zijn dan de 25Mb die wij studenten nu aanbieden
Het heeft volgens mij echt heel weinig zin om veel geld uit te geven (als onderwijsinstelling) aan dit soort voorzieningen. Email en opslag is immers op de markt gewoon ‘gratis’ (met natuurlijk altijd "Click here to accept our terms and conditions" beschikbaar.
Als we nu een email-adres net zo behandelen als een fysiek woonadres? We geven de student toch ook geen studentenkamer?
Oftewel: de student kan zelf bepalen waar hij ‘woont’ (en hoe vaak hij wil verhuizen), als hij maar zorgt dat de ‘adreswijziging’ bij de onderwijsinstelling bekend is.
@Wytze
Wat een prachtige vergelijking!
Die ga ik onthouden en gebruiken in m’n verhalen. Komt deze van jezelf? (in verband met bronvermelding)
Er is m.i. wel een verschil tussen wonen en werken in dit verband. We hebben het hier toch over werken?
@Willem: Vergelijking zelf verzonnen. Je kunt ook in deftig Engels zeggen dat een emailadres een "commodity" is geworden.
@zenpa: natuurlijk is er verschil tussen wonen en werken…. maar wat ik bedoel is dat een emailadres (met een heul veul opslag) echt niet iets is waar je studenten mee kunt trekken. Dat doe je met goed onderwijs! En daar zou dus het geld en tijd van een onderwijsinstelling in moeten gestopt worden.