Livehack: Infrarood dwars door grenen meubel

Marmitek Invisible Control

In onze woonkamer staat de TV op een grenen kast. Op zich niet bijzonder. Ook niet bijzonder (nou ja, niet verrassend) is dat in die kast inmiddels een verzameling apparaten staat. Zo staat er een UPC digital ontvanger, een bijna afgeschreven VHS + DVD combo, een Slingbox Solo en een Freecom Network Mediaplayer 350 (hierover vertel ik je nog wel een andere keer) een losse DivX speler en een netwerk switch.
Het punt is dat die apparaten bij elkaar de nodige warmte produceren (dus kastdeur open), op de Slingbox na allemaal een afstandsbediening hebben (dus kastdeur open) en dat het bij elkaar een bonte verzameling apparaten en kabels is die je liever niet in het zicht hebt (dus kastdeur dicht).

Het oplossen van het warmte probleem was redelijk eenvoudig: een tweetal sleuven in de achterkant van de kast (hardboard) losten dat op.
Het kunnen bedienen van de apparaten met de kastdeur dicht ging niet zomaar omdat het infrarood licht van de afstandsbediening nou eenmaal niet door een grenen deurtje heen gaat, daar was wat anders voor nodig. De oplossing voor dat probleem was het er voor zorgen dat het infrarood signaal via de achterkant van de kast (waar nu de sleuven zaten) alsnog bij het betreffende apparaat komen.

Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Alles wat je nodig hebt is een infrarood ontvanger die je buiten de kast (bijvoorbeeld onder de TV) zet en die infrarood ontvanger zet het signaal dat hij opvangt van de afstandsbediening om in een signaal dat via een of meerdere kabeltjes naar kleine infrarood lampjes gaat. Die kabels leidt je dan (in mijn geval via de achterkant) de kast in. De infrarood lampjes plak je dan voor de infraroodontvangers van de verschillende apparaten die je wilt aansturen.

Schakelen tussen de apparaten is net zo simpel als voorheen: het signaal van elke afstandsbediening wordt naar alle apparaten tegelijkertijd doorgegeven (zoals met de deur open ook alle apparaten van elke afstandsbediening het infraroodlicht opvangen). Er is er als het goed is maar één die er op reageert. Ook met de deur dicht.

Ik kwam twee opties tegen hiervoor, de ene duur, de andere wat goedkoper:
* Marmitek IR Control Pro8
Compleet met 4 (maximaal 8 ) infrarood oogjes en kabels – kost 89,75 euro.
* Marmitek Invisible Control
Compleet met 2 (maximaal 4) infrarood oogjest en kabels – 26,75 euro.

Dislaimer: Ik link hier naar elekhomica.nl, dat is de online winkel waar ik ze besteld heb. Dat was voor het eerst dat ik daar iets bestelde en ze waren er inderdaad binnen 2 dagen. Voor het overige heb ik geen enkele verbintenis met deze site/winkel en mocht je ze daar bestellen dan is dat uiteraard jouw keuze.

Ik had aan 2 ontvangers niet voldoende, maar had er ook geen 8 nodig, dus heb ik de Marmitek Invisible Control besteld inclusief een uitbreidingskabel met 2 extra oogjes voor 9,75 euro. Inclusief verzendkosten was ik 44,45 euro kwijt.

Het goede nieuws: aansluiten is een makkie en het werkt. Het voelt raar om de kast na al die tijd gewoon dicht te kunnen laten, ik was gewend aan het steeds ver genoeg open moeten zetten van de deurtjes zodat je de afstandsbediening kon gebruiken.

Wel knullig is het feit dat zowel de aansluiting voor de infraroodkabels als de aansluiting voor de adapter van de voeding aan de zijkanten zitten (zie ook de markers op deze foto). Netter was geweest als die allemaal aan de achterkant van het apparaat hadden gezeten, met wat kunst en vliegwerk krijg ik ook nu de kabels wel uit het zicht weggewerkt, maar dat was geen handige keuze.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen v B
Jeroen v B
13 jaren geleden

Zou het niet mogelijk zijn om ipv meerdere IR-lampjes iets te maken met b.v. spiegels, prisma’s oid?

Pierre
13 jaren geleden

Ehm weet ik niet, maar denk je dat je dan goedkoper en handiger uit bent dan nu?
De lampjes zijn niet groot en je hangt/plakt ze eenvoudig voor de bestaande plekken.