Leer ze een lesje

 Gepubliceerd door om 10:55  Uit de bladen
jan 262008
 
PCM feb - Klik voor grotere versie

“Leer ze een lesje” dat is de titel van de test in de nieuwe PCM van februari 2008. Daarin worden 12 programma’s getest om softwaretutorials op te nemen. Ik heb gemengde gevoelens bij de test. Enerzijds vind ik het goed dat ze drie groepen gemaakt hebben: topklasse (199 – 699 euro), voordelig (29,95 – 69,95 euro) en gratis. Dat voorkomt een beetje appels met peren vergelijken.
Hoewel ik het het zeker met een aantal inhoudelijke opmerkingen oneens ben (zo wordt op de ene plek het kunnen exporteren naar veel formaten geroemd, bij een ander pakket het feit dat dat kan niet eens genoemd en bij Adobe Captivate het juist ontbreken van die mogelijkheid niet als minpunt opgenomen), is het een handig artikel om te lezen als je op zoek bent.
De winnaars:
* Adobe Captivate (699 euro)
* Screenvirtuoso (27 euro)
* Camstudio Open Source (gratis)

jan 262008
 
“With the free online tool Wiziq I have scheduled a session on the personal benefits of social media for researchers. Wiziq is hot, so try it out!

If you are interested, feel free to join me on Thursday 14th February 2008 at 14.00 PM (GMT 1 = Amsterdam, Brussels, Berlin) . Language: English (with Flemish accent).”

(bron)

Inge de Waard houdt op 14 februari een online sessie, in het Engels, over de voordelen van het gebruik van sociale media door onderzoekers. Ik zit dan op 9 uur tijdsverschil in Long Beach, dus zal er zeker niet bij zijn, maar vond het interessant genoeg klinken om hem hier ook even te vermelden.
In het bericht van Inge staat ook een verwijzing naar een vergelijking tussen Wiziq en Elluminate, eveneens de moeite van het lezen waard.

Een Leerkracht hoort niet op Hyves?

 Gepubliceerd door om 07:17  Onderwijs
jan 262008
 
hyves - Klik voor grotere versie

Het was een bericht op onderwijsethiek.nl dat een uitdagende titel had: “Leerkracht hoort niet op Hyves”. Het artikel verwijst naar een bericht van 23 januari 2008 in het Nederlands Dagblad. Dat artikel was van het soort dat ik normaal gesproken zie en denk ‘ja hoor daar gaan we weer’. Maar het bericht op onderwijsethiek.nl haalde er de kernvragen uit, die ik wel weer hun waarde vindt hebben:

“(a) doet het afbreuk aan je professionele gezagsrelatie tot leerlingen en aan je functie van rolmodel als je intieme gegevens over jezelf openbaart? (b) is het essentieel voor hun helpende relatie dat professionals de nodige afstand tot hun cliënten bewaren en geen vriendjes worden? (c) moeten professionals die macht over cliënten uitoefenen, het risico vermijden dat ze hun macht jegens de cliënt misbruiken (bv. op seksueel gebied)? (d) moeten professionals voorkomen dat cliënten macht over hen kunnen uitoefenen (bv. door middel van chantage)?”

(bron)

Als je de vragen op deze manier ziet dan kun je je voorstellen dat je inderdaad voor sommige beroepen (ja, dus ook voor een docent/leerkracht) vindt dat je in ieder geval geen publieke hyves pagina moet maken, of anders eentje met een beperkte hoeveelheid privé informatie. Ik weet het, het klinkt voor mezelf ook als een advies uit de oudheid, maar toch.
Ook heel interessant vond ik de link door naar een christelijke opvoedkundige brochure over hyves. Lees verder….