Een Leerkracht hoort niet op Hyves?

hyves - Klik voor grotere versie

Het was een bericht op onderwijsethiek.nl dat een uitdagende titel had: “Leerkracht hoort niet op Hyves”. Het artikel verwijst naar een bericht van 23 januari 2008 in het Nederlands Dagblad. Dat artikel was van het soort dat ik normaal gesproken zie en denk ‘ja hoor daar gaan we weer’. Maar het bericht op onderwijsethiek.nl haalde er de kernvragen uit, die ik wel weer hun waarde vindt hebben:

“(a) doet het afbreuk aan je professionele gezagsrelatie tot leerlingen en aan je functie van rolmodel als je intieme gegevens over jezelf openbaart? (b) is het essentieel voor hun helpende relatie dat professionals de nodige afstand tot hun cliënten bewaren en geen vriendjes worden? (c) moeten professionals die macht over cliënten uitoefenen, het risico vermijden dat ze hun macht jegens de cliënt misbruiken (bv. op seksueel gebied)? (d) moeten professionals voorkomen dat cliënten macht over hen kunnen uitoefenen (bv. door middel van chantage)?”

(bron)

Als je de vragen op deze manier ziet dan kun je je voorstellen dat je inderdaad voor sommige beroepen (ja, dus ook voor een docent/leerkracht) vindt dat je in ieder geval geen publieke hyves pagina moet maken, of anders eentje met een beperkte hoeveelheid privé informatie. Ik weet het, het klinkt voor mezelf ook als een advies uit de oudheid, maar toch.
Ook heel interessant vond ik de link door naar een christelijke opvoedkundige brochure over hyves. Het is een folder van het platform Mediawijzer getiteld Hyves, een bijenkorf vol vrienden (PDF!).
Nee, ik heb geen gereformeerde achtergrond, maar ik vind de folder een uitstekend voorbeeld van hoe je een afgewogen advies kunt geven aan ouders over iets dat heel nieuw is. In de folder wordt helder uitgelegd wat Hyves is, waarom jongeren er gebruik van maken, wat positieve kanten zijn, wat risico’s zijn, en wat dingen zijn die je als ouder met ze zou willen bespreken.

Raar dat in een folder over Hyves naar de bijbel wordt verwezen? Nee, lijkt me gezien de opstellers ervan en de doelgroep logisch.
Ik heb de dossiers over DVD’s, Games, MSN, Mobiele telefoons en Second Life niet gelezen, maar ik vond deze helder. Informatie die op deze wijze gebracht wordt is lijkt me voor alle ouders die zich niet thuis voelen op profielsites de moeite waard om te lezen.

0 0 stem
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Karin Winters
12 jaren geleden

Als ik het zo lees denk ik: ja eigenlijk hebben ze wel een beetje gelijk, maar sommige docenten gebruiken Hyves ook als een plaats waar je opdrachten neerzet en communiceert met leerlingen. Misschien handig als je bijvoorbeeld als docent (indien je Hyves ook in je onderwijs gebruikt) 2 accounts neemt, jouw prive account dan niet met jouw voor en achternaam maar nickname? Beetje dubbel gevoel in deze tijd maar wel iets om over na te denken.
Dank je.

John van Dongen
12 jaren geleden

Hoi Pierre,

Ik denk er persoonlijk echt heel anders over, zoals ik al schreef op m`n blog van 7 november 2007 ; http://onderwijsvooruitzicht.blogspot… ,denk ik dat Hyves juiste erg veel mogelijkheden biedt voor de moderne docent. En euh, respect moet je verdienen, je kunt het helaas niet afdwingen ben ik bang….

Elke
12 jaren geleden

Als je houding F2F professioneel is, zou dat dan online anders zijn?

janesh
janesh
12 jaren geleden

Ik ben het helemaal met John van Dongen eens.
Ik zou alleen van willen maken "iedere docent kan niet op hyves " , het hangt helemaal van de relatie die je hebt met je leerlingen af.

Moniek Verhaaren
12 jaren geleden

Toen ik een neefje van me toevoegde aan mijn Hyves, vond hij dat grappig, maar hij krabbelde wel: "Laat tante (X) het maar niet horen, dat jij hier bent, die vindt het maar niks, volwassenen op Hyves". Ik heb teruggekrabbeld dat het er maar net aan ligt wat ‘die tantes’ op hun Hyves neerzetten. Dat geldt voor tantes, maar ook voor leerkrachten, voor RL, maar ook voor Hyves. En mijn neeftje beaamde dat weer, met een krabbel. Als je een goed voorbeeld wil zijn voor jongeren, dan moet je dat ook virtueel zijn.

Pierre
12 jaren geleden

Hyves als leeromgeving klinkt modern. Maar ik denk dat juist een pionier op dit gebied als Indira Reynaerts heeft laten zien dat de tooling eigenlijk bijzaak is. Een goede docent weet de beschikbare tools effectief in te zetten. Indira zou dit (schat ik in) ook met Blackboard voor elkaar krijgen. Dus als zoiets niet meer in hyves zou kunnen/mogen dan is dat niet echt een ramp.

Maar is jouw houding en relatie met je leerlingen hetzelfde als met je collega’s of met je familie en vrienden? Verschillen in relaties heb je offline ook lijkt me.
En het gaat namelijk niet alleen om leerkrachten die via Hyves een kijkje in hun wilde leven gunnen. Het gaat er om dat je je leerlingen niet (altijd) hetzelfde over je privé leven wilt vertellen als je vrienden.

Kortom, niet alleen leerlingen moeten stil staan bij wat ze over zichzelf online zetten en voor wie ze dit allemaal beschikbaar stellen. Ook docenten/leerkrachten moeten daar bewust over nadenken.

Sally
Sally
12 jaren geleden

Op Hyves kun je je profielpagina en krabbels afschermen voor niet-vrienden. Blijft natuurlijk dat je die wel voor 100% moet kunnen vertrouwen …

Toch kun je over die afgeschermden via een omweg best het e.e.a. uitvinden, nl. door uit te gaan zoeken van welke hyves ze lid zijn. Dat kan soms een heidens karwei zijn, bij anderen is hyves een open boek …