jan 182008
 
openID - Klik voor grotere versie
“Yahoo! Announces Support for OpenID; Users Able to Access Multiple Internet Sites with Their Yahoo! ID”

(bron)

Het klonk zo mooi op het Google Operating System Blog:

“In one of the greatest moves since the Zimbra acquisition, Yahoo announced today that it will provide support for OpenID 2.0 at the end of this month.”

(bron)

De aankondiging werd in één adem genoemd met de aankondiging van Google dat zij dat ook zouden doen.

Met OpenID zou het niet langer nodig hoeven te zijn om bij elke site waar je accounts hebt een nieuw account aan te maken. Je maakt gewoon op de door jou gewenste plek een account aan (bij een OpenID provider/server) en gebruikt die om bij andere plekken in te loggen (die ander plekken beschikken dan over een OpenID client die met de door jou gekozen OpenID provider contact maakt).

En daarom is belangrijk even in de gaten te houden welk deel van OpenID ondersteund wordt. Google begon op Blogger met het implementeren van een OpenID client. Dat was handig omdat je dan niet een Google account hoefte te hebben om een reactie achter te laten. Google voegt daar nu OpenID provider-faciliteiten aan toe. Je kunt nu dus een OpenID aanmaken bij Google (ik gebruik zelf overigens myopenid.com) en dat op andere plekken gebruiken om in te loggen.

Maar Yahoo!, dat sowieso al een slecht trackrecord heeft als het gaat om hun account (ze willen teveel van je weten en dwongen Flickr! gebruikers van hun vreselijk inlogsysteem gebruik te maken), begint met het aanbieden van de provider-faciliteiten en heeft nog geen client voor OpenID.

Je kunt dus nog niet met je OpenID inloggen bij Yahoo! of Flickr. En ik wil mijn Yahoo! ID écht niet op meer plaatsen gebruiken dan absoluut noodzakelijk is.
Ik ben benieuwd. Het is natuurlijk nog niet uitgesloten dat Yahoo! ook een OpenID client faciliteit gaat implementeren.

Nucleus heeft overigens nog geen (standaard) OpenID functionaliteit. Ik heb nooit veel gezien in het open zetten van het registratiesysteem van Nucleus hier op de site omdat je dan alleen voor het reageren hier een account zou moeten aanmaken.
Mocht Nucleus OpenID ondersteuning krijgen dan lijkt me dat juist wel iets om aan te zetten. Al was het maar omdat je dan geen letters/codes meer hoeft te typen om te bewijzen dat je geen SPAM-bot bent.

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pascal Van Hecke
12 jaren geleden

"Bidirectionele" ondersteuning schijnt wel de bedoeling te zijn uiteindelijk… zie deze quote van Jeremy Zawodny

Wat mij verbaast (ik controleer dat snel en makkelijk ;-) ) is dat je hier nog geen Delegation hebt opgezet, dat maakt je helemaal onafhankelijk van OpenID providers – tenminste zolang je controle houdt over je eigen domein.

Pierre
12 jaren geleden

Wat die uitspraak van Jeremy betreft is het voor mij als het om Yahoo! gaat toch echt "zien is geloven".
Ik zag het nut van een Delegation niet écht in. Ik moet toch nog een externe OpenID provider gebruiken. Maar goed, gezien "Maybe if you’re the type of person that wants to convince his or her blogging friends they also should turn their blog into an OpenID url and is constantly checking on them :-)." heb ik de benodigde code maar even toegevoegd aan de template voor de site en nu kan ik dus ook http://www.gorissen.info of http://www.gorissen.info/Pierre gebruiken als OpenID. :-)