Sun koopt MySQL voor 1 billion dollars

I Love MySQL
“SANTA CLARA, CA January 16, 2008 Sun Microsystems, Inc. (NASDAQ: JAVA) today announced it has entered into a definitive agreement to acquire MySQL AB, an open source icon and developer of one of the world’s fastest growing open source databases for approximately $1 billion in total consideration. The acquisition accelerates Sun’s position in enterprise IT to now include the $15 billion database market. Today’s announcement reaffirms Sun’s position as the leading provider of platforms for the Web economy and its role as the largest commercial open source contributor.”

(bron)

Wow. Dat zijn nog eens heftige bedragen zeg. Zelfs in euro’s omgerekend heb je het dan over 624.180.762,75 euro. Het is ook wel een bedrag dat hoort bij zo’n bedrijf.

Voor wie het niet weet: MySQL is dé open source database die door menig weblog of dynamische website gebruikt wordt (behalve door Fred ;-)). En dan hebben we het dus niet alleen over open source omgevingen want ook commerciële tools maken regelmatig gebruik van MySQL als database. Was het een paar jaar geleden nog geen match voor MS SQL Server van Microsoft of de databases van Oracle, nu wordt het meer en meer een volwaardig alternatief. Dat blijkt ook wel uit de deal van SAP met MySQL in 2003 waarover Jeremy Zawodny toen de volgende uitspraak deed: “MySQL is to Oracle as Linux is to Windows. It will slowly but steadily creep up the food chain, just like Linux has“. Nou, dit is inderdaad wel weer een stapje op die ladder.

Bij CNET vult Gordon Haff dat vandaag aan met de constatering dat: “It’s not so much that there aren’t workable business models around Open Source. But life is so much easier when those models can include pieces that people have to pay for as well.“. Op zich inderdaad natuurlijk niks mis mee. Het bevestigd alleen maar dat ook als het over Open Source gaat er uiteindelijk toch gewoon brood op de plank moet komen al was het maar om als bedrijf/product te kunnen overleven.