Een lange lijst over korte URLs

 Gepubliceerd door om 22:23  Tools
jan 092008
 
tape measure 2

Niet tevreden met TinyURL? Nou dan vind je hier nog 89 andere alternatieven!
Wat is TinyURL?
Geen idee wat TinyURL is? Dat is een gratis online dienst waarmee je een URL als dit:
http://mashable.com/2008/01/08/url-shortening-services/
omzet in: http://tinyurl.com/yp8cba
Of neem deze url:
http://tinyurl.com/yonf4x
Als je daar op klikt kom je bij een URL waarvan ik het origineel niet hier op de pagina zou kunnen krijgen.

Veel gemakkelijker dus te plakken in mailberichten, een PowerPoint slide of Twitterberichten. Twitter doet dat overigens automatisch, zelf heb ik een knop in de balk van mijn browser zitten waarmee ik eenvoudig korte links maak.
Je zult begrijpen dat ik dus ook niet veel behoefte heb aan die 89 alternatieven. Ik heb een tijdje een eigen script draaien gehad (de domeinnaam ‘kortelink.com’ heb ik nog), voordeel was dat ik het in eigen hand kon houden, maar dat script kon niet op tegen de online beschikbare tools. Dus kies er eentje uit en heb voortaan nooit meer last van URLs die ‘niet passen’.

0 0 stem
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Paul
12 jaren geleden

En de Nederlandse Kurl(www.kurl.nl)staat er nog niet eens bij.

duimdog
12 jaren geleden

Ik probeerde zojuist op de site van Tinyurl te komen: geen sjoege. Ik weet niet of de site down is of wat, maar ondertussen doen alle mooie korte url’s ook meteen niets meer.
Dat vind ik dan ook meteen de zwakte van het systeem: je hangt al je links wel op aan een systeem waarvan je maar moet hopen dat het in de lucht blijft.
In dat opzicht zou mijn voorkeur toch uitgaan naar een systeem wat je zelf kunt hosten…

Pierre
12 jaren geleden

Het is inderdaad een risico, maar dat geldt voor veel van deze diensten (ook voor Flickr, YouTube, Slideshare etc).
Hij is er gelukkig weer.

duimdog
12 jaren geleden

Het blijkt bij nader inzien dat de site niet down is/was, maar dat ‘ie hier intern geblokkeerd wordt door de firewall omdat die nog wel eens gebruikt wordt voor malware…
Nu zit de firewall bij ons niet eens zo heel erg dicht, dus e.e.a. zal nog wel eens vaker voorkomen…:(

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Michel,

Oei, dat is balen. Want je noemt het blokkeren door de firewall, maar het gaat hier niet om het dichtzetten van een poort, maar om het filteren van een website. Dat is gelukkig minder gebruikelijk omdat dat namelijk vergt dat je een filter installeert die alle uitgaande verkeer analyseert. Maar wel zo vervelend als je ergens werkt/studeert waar ze dat nodig achten.

Wat is wat dit betreft het beleid bij jullie? Want in tegenstelling tot het al dan niet open zetten van poorten in de firewall (dat is iets waar een ICT afdeling meestal zeggenschap over claimt) zal het mandaat voor de besluitvorming rond "welke websites mogen medewerkers en studenten bezoeken" toch niet bij de ICT beheerders liggen?

Overigens, "omdat hij nog wel eens gebruikt wordt voor malware…" is wel een aparte. TinyURL.com bevat alleen links en ik neem aan dat de andere 90 alternatieven die hier staan niet ook allemaal geblokkeerd worden?

duimdog
12 jaren geleden

TinyURL is inmiddels in ieder geval weer beschikbaar.
Voor wat betreft beleid: het is voor het eerst dat ik tegen een geblokkeerde website aan ben gelopen. Voor de rest: interessante vraag…

duimdog
12 jaren geleden

Om het verhaal compleet te maken: in ons "protocol computergebruik" wat onderdeel uitmaakt van het studentenstatuut wordt gemeld dat bijv. pornografische of racistische websites gefilterd kunnen worden.
Voor de rest werkt het dus zoals nu bij TinyURL: als blijkt dat een site ten onrechte dicht staat dan wordt dat aangepast.