jan 082008
 
Creative inperson - Klik voor grotere versie

Op Gizmodo staat een heel kort filmpje van de Creative inPerson videoconferencing set. De reacties bij Engadget zijn negatief, maar als ik naar de specs kijk die bij TMCnet genoemd worden (op basis van de FCC filing waar ik o.a. de getoonde foto vandaan heb en waar meer foto’s staan (PDF!)) dan weet ik helemaal nog niet eens of het zo’n gek apparaat is.

Vanaf de bank
Het apparaat werkt via Wifi en bekabeld netwerk. De camera heeft een groothoeklens en er zit een afstandsbediening op. In combinatie met de video-uitgang waardoor jet het apparaat gewoon op je TV aan kunt sluiten en de camera die ook werkt als het scherm dichtgeklapt is, is het heel denkbaar dat je op de bank zit terwijl je op je TV een videogesprek voert.

Prijs
Probleem is natuurlijk dat de $699 dollar aanschaf voor privégebruik nog best heftig is, terwijl voor zakelijk gebruik de koppeling aan een dienst (waar je $10 – $15 voor betaald) weer niet zo vanzelfsprekend is.
Als bedrijf wil je vaak zelf het geheel in de hand houden, dus een eigen dienst waar de apparaten verbinding mee maken en dan geen maandelijks bedrag. SIP
Het gebruik van SIP is logisch en prettig, want indien het apparaat niet gelimiteerd is tot het verbinden met de eigen Creative dienst (waar je dus dan een maandelijk bedrag voor moet betalen) dan kun je hem met een veelvoud van aanbieders gebruiken of met je eigen (gratis/open source) Asterisk centrale.

H323
Ik had het fijn gevonden als ook H323 ondersteund werd. Dat is op het moment namelijk het protocol dat onze Polycom VSX 7000 gebruikt en waarmee we ook verbinding maken met Click To Meet. Want dan denk ik dat ik het écht een serieuze aanvulling zou vinden op zo’n Polycom. Immers, zo’n systeem kost zo’n zes a zeven duizend euro (afhankelijk natuurlijk van de vraag of je er een beeldscherm en kar bij wilt).

Dus toch maar eens in de gaten houden. Als het een product gekoppeld aan een dienst is vrees ik dat Creative hem sowieso voorlopig alleen in de VS gaat aanbieden.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.