Restalcohol?

Goed een beetje offtopic, maar ik kan er met mijn hoofd nou eenmaal niet helemaal bij:

“Het verkeer in Twente moet de komende maanden rekening houden met alcoholcontroles in de spits op maandagochtend. De politie gaat de komende tijd na of de bestuurders onder invloed zijn van restalcohol. Het gaat daarbij om drank die de avond daarvoor is genuttigd en nog niet door de lever is afgebroken.”

(bron)

Een paar jaar geleden liet een aflevering van Blik op de Weg zien dat het apparaat dat gebruikt wordt om blaastests uit te voeren pas na veel meer dan de “twee biertjes” (die veel mensen als vuistregel hanteren) een ander resultaat dan “P” te zien gaf. Waarom meten als je meetinstrument zo on betrouwbaar is dacht ik als onderwijsmens meteen.
Daar komt bij dat ik afgelopen weekend pas voor het eerst in de 18 jaar dat ik mijn rijbewijs heb, heb hoeven blazen tijdens een controle. Pakkans dus ongeveer nul. Als we het over frauderende studenten hadden zou het reden voor kamervragen zijn.
Overigens for the record: nee, ik drink niet als ik met de auto ben.
Maar de toevoeging dat drie van de achthonderd gecontroleerde chauffeurs ’s ochtends nog dusdanig veel ‘restalcohol’ in hun bloed hadden om via een blaastest door de mand te vallen is dan wel heel opvallend. Want hoe ernstig moeten die mensen er dan wel niet aan toe geweest zijn?