Adobe SHARE beta

Adobe Share - Klik voor grotere versie

Via Twitter werd ik gewezen op Adobe SHARE beta. Het is een nieuwe (nu nog?) gratis dienst van Adobe waarmee je documenten kunt delen met anderen. Je kunt tot maximaal 1GB aan documenten uploaden en een document kan voor iedereen zichtbaar en te bekijken zijn of slechts voor een beperkte groep. Ik was nieuwsgierig genoeg om met mijn Adobe ID in te loggen.

Flash versie 9
Bij het opstarten van de site kreeg ik de melding dat ik Flash versie 9 geïnstalleerd moest hebben om er gebruik van te kunnen maken. Ik weet niet of je dat ook moet hebben om de documenten zelf te bekijken die ik verderop in deze post heb geplaatst. Uploaden en delen
De werking van de site is simpel: selecteer een bestand op je lokale harde schijf en laat die uploaden.
Je kunt aangeven dat iedereen het bestand mag zien of alleen mensen waarvan jij dat aangeeft.
In dat laatste geval zullen die personen wel een Adobe ID moeten hebben. Niet fijn dus als het iemand is die je het bestand “eenvoudig” wilt doen toekomen. Handiger was bijvoorbeeld als de URL die dan verstuurd werd als sleutel gebruikt wordt.

Embedden of linken
Je kunt bij documenten kiezen om er naar te linken of om het document te embedden:

Mocht je de embedded versie niet kunnen zien, dat ziet er zo uit:
Adobe SHARE - Klik voor grotere versie
Ik vind de gelinkte versie heel mooi met de blader effecten in de bladzijden en zo. Maar ik had het wel fijn gevonden als er meer van de beschikbare ruimte op mijn beeldscherm gebruikt zou worden voor het weergeven van het document zelf. Al was het maar in de vorm van een “show full screen” knop of zo. Wellicht ligt het aan aan het feit dat mijn laptop maar een resolutie van 1024×768 weergeeft, maar toch.

Alleen preview van PDF en afbeeldingen
Het aantal ondersteunde bestandstypen voor de preview is nog beperkt. Toen ik een PowerPoint bestand toevoegde kreeg ik deze melding bij het embedden:
Adobe SHARE - Klik voor grotere versie Maar ook bij het JPG-bestand dat ik daarna toevoegde kreeg ik die melding, dus nu nog alleen voor PDF-bestanden.

Conclusie
Een optie om PDF documenten eenvoudig in een browser weer te geven zonder de Acrobat Reader op te laten starten is altijd welkom.
De “gelinkte” versie van de viewer ziet er mooi uit maar mag meer schermruimte gebruiken voor datgene waar het om gaat.
Dat geldt eigenlijk ook voor de embedde versie. Ik kan het venster wel breder maken, maar daarmee verandert de zoomfactor van het document niet.
En uiteraard is ondersteuning van meer bestandstypen welkom.

Enige vraag die ik dan nog heb: waarom biedt Adobe deze dienst aan? Wat is het business model hierachter? Er voor zorgen dat we vaker PDF bestanden maken?
Ik vind dat relevant omdat ik er al aan begin te wennen om bij elke nieuwe dienst ook in te schatten wat de kans is dat die dienst er over een jaar ook nog is. Anders ga ik er natuurlijk niet al mijn documenten neerzetten en naar linken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Waldo Smeets
Waldo Smeets
13 jaren geleden

Goede opmerkingen Pierre. Momenteel kan Share nog niet elk document ontvangen en omzetten (naar Flash en PDF), ik heb gehoord dat we dat op redelijk korte termijn wel gaan doen (net als bijvoorbeeld het formaat van je document herkennen en dat de embed tags daar op aanpassen).

Overigens heb ik intern het verzoek al ingediend om PPTs te voorzien van een Adobe Presenter / Connect user interface… benieuwd of ze dat ook willen doen. Ook zal het document formaat (ipv A4) automatisch aangepast gaan worden.

Feature requests en feedback over bijvoorbeeld het nadeel van het vereisen van een Adobe account om in te loggen (en ook het invullen van alle vereiste gegevens?) kunnen naar [email protected].

Eerlijk gezegd ben ik ook nog niet in het business model gedoken. Wel zie ik synergie met oa Adobe Connect, Acrobat, het onlangs verkregen Buzzword en overige online tools als Premiere Express en PhotoShop Express…. allen hosted applicaties van Adobe.

De grote visie van document sharing, collaboration en hosted services begint duidelijk te worden?

Maar het preciese business model, daar is men ook nog niet helemaal uit. Er zal een gedeelte gratis blijven en een gedeelte ‘premium’. Maar wat gratis is en blijft, waar advertenties gaan komen en waar abonnementen betaald moeten worden zal men nog moeten onderzoeken. Ook daar over ontvangt men graag feedback.