Lunchcollege over Second Life #2


Het was me het dagje wel vandaag. Vanochtend eerst moeite om in Eindhoven te komen. Daar alles bij elkaar zoeken (videocamera, verlengkabels, VGA-verlengkabel) en aansluiten (Macbook, Laptop, Nabaztag/tag, veel kabel).

Het beeld van de Macbook werd via Wifi naar de laptop verstuurd die het combineerde met het beeld van de digitale videocamera en als online stream richting de webpagina en Second Life stuurde (zie deze foto en dit overzicht met backchannel opties).

Toen hadden we eigenlijk al meteen problemen met het geluid: we hoorden geen geluid in de video die gestreamd werd. Uiteindelijk dachten we e.e.a. wél voor elkaar te hebben, maar nou lijkt het er op alsof we twee ingangskanalen tegelijkertijd opgenomen hebben. Gevolg: mooi scherp beeld, goed herkenbare slides en demo-beelden, ondanks het 640×480 formaat en het feit dat het streamen door een standaard laptop gedaan werd. Maar bij gebrek aan verstaanbare audio is de video onbruikbaar. Knudde. Flink balen.

Maar goed, er waren zo’n dertig collega’s die het met goede audio hebben kunnen horen. De Nabaztag/tag heeft van zich laten horen en voor het overige deed de techniek het goed. Beter dan de vorige keer toen de slides niet goed leesbaar waren.
Volgende keer is ook het geluid goed.

Ik weet nog niet of ik de presentatie alsnog nog een keer inspreek. Dan moet ik namelijk de demo natuurlijk ook nog eens doorlopen. De dia’s kun je zonder audio of video in ieder geval hier vinden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
ZenPa
ZenPa
14 jaren geleden

Hej Pierre, bedankt voor je presentatie. Heb er nog eens over nagedacht kom ik tot de volgende conclusie: SL is een besturingssysteem, Nabaztag is een I/O systeem, maar ik ben er nog niet uit voor welk probleem SL de oplossing is. Gaat het om acceptatie van ICT? Trekt me aan de ene kant aan maar is aan de andere kant zo over de top dat het op mijn lachspieren werkt. Ik weet het nog niet, de buurkinderen MSN-en en SMS-en veel, maar SL-en (nog?) niet. grtz, hans

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Hans,

Nee, ik denk dat SL niet om de acceptatie van ICT gaat. De experimenten waar ik over verteld heb, de koppelingen tussen real life en second life hebben echter wel te maken met het aftasten van de verschillende opties van communicatie, opbouwen van netwerken, samenwerken etc. die niet alleen in real life plaats vinden én niet alleen op het tweedimensionale deel van het online internet plaats vinden.
Ik zal de eerste zijn die toegeeft dat we daar nog vooral veel te leren en ontdekken hebben.

Wat dat betreft zitten we nog in een fase vergelijkbaar met de begindagen van het WWW. Hoe lang gebruiken jouw buurkunderen als MSN en SMS? Hoe lang geleden kon je nog overal horen dat er absoluut geen reden was voor een serieus bedrijf (of onderwijsinstelling) om een Website te hebben, om nog maar niet te praten over een online winkel.

Ik heb niet gezegd of beweerd dat we ons hele gewicht op deze ontwikkeling moeten gooien, we zijn als afdeling ook niet alleen hier mee bezig, de introductie van Office Communicator (de bedrijfsvariant van MSN), het installeren van webcams en voorzichtig wennen aan overleg op die manier, het gewend raken aan jezelf terughoren of terugzien als er een opname van je gemaakt wordt. Dat zijn allemaal zaken waar onze buurkinderen al een stuk vertrouwder mee zijn. En ook daar werken we gelukkig heel hard aan.

Ik heb zeker niet alle antwoorden op de vragen die hier nog open staan, ik vond dat ik nog niet eens echt antwoorden had op de vragen die tijdens het lunchcollege gesteld werden. En eigenlijk kan ik ook daar alleen maar blij mee zijn. Want het levert veel interessantere discussies op dan wanneer het voor mensen een te ver van hun bed verhaal is.

Toch iets wat ik niet snap: waarom ben je van mening dat SL een besturingssysteem is?
Als dat al zo is, dan toch op zijn minst eentje van de omvang zoals Microsoft ze maakt, dus met geïntegreerde tools, communicatie voorzieningen en een eigen programmeertaal.
Maar wat levert een kwalificatie van SL als besturingssysteem dan op in een vergelijking met anderen systemen?

ZenPa
ZenPa
14 jaren geleden

Hallo Pierre, wat de techniek betreft:
Die koppeling tussen RL en SL was er al lang. Traditionele vormen als beeldscherm, speakers, toetsenbord, microfoon, muis dienen daar ook voor. Beeldscherm en toetsenbord waren van meet af aan de koppeling tussen de ‘echte’ en de computerwereld.
Ik zie wel nieuwe vormen ontstaan, andere devices en verbindingsmogelijkheden. Die nieuwe vormen probeer ik steeds te plaatsen en te kijken wat er wezenlijk vernieuwend aan is. Dat (b)lijkt toch vaak neer te komen op een toename van de connectiviteit en de snelheid maar misschien is dat wel voorwaarde voor wezenlijker veranderingen.

Mijn opmerkingen zijn overigens niet denigrerend bedoeld, als ik SL een besturingssysteem noem dan is dat inderdaad voor mij inderdaad een complex systeem à la Mac OS of Windows. Ik zoek naar herkenning, probeer dingen te plaatsen. Als dat niet lukt is er mogelijk iets heel nieuws aan de hand en kan er sprake zijn van een wezenlijke -technische- innovatie, maar dat doet zich slechts sporadisch voor. Tot zover de technische kant.

Aan de andere kant:
Misschien is het vervagen van de grens tussen RL en Sl wel zo’n verandering. Dat gaat over bewustzijn, niet over techniek. De techniek is hoogstens voorwaarde voor die verandering, complexiteit ontstaat vaak uit simpele regels. Ik ben het met je eens dat we ons er in moeten blijven verdiepen en met jou ben ik ervan overtuigd dat we nog veel te leren en te ontdekken hebben.

Zoals je ziet zijn er voor mij dus technische en niet technische aspecten. Beide kanten boeien me, ik blijf nieuwsgierig.