Een handig script van nu…

Google Maps Lat/Lon - Klik voor grotere versie

In een van de mails die ik kreeg over mijn pagina waarop je met één klik de coördinaten van een locatie kunt opvragen (zie ook dit bericht van gisteren), stond nóg een interessante vraag: “Waarom is deze functionaliteit geen onderdeel van een Google Map Mapplet?
Wat zijn Mapplets?
Mapplets maken het mogelijk om eenvoudig (één druk op een knop) content of functionaliteit toe te voegen aan de kaarten die je kunt maken bij Google Maps.
Zo kun je het NOS-nieuws op je kaart opnemen, Flickr-foto’s, of de toeristische plekjes in Delft. Of allemaal tegelijkertijd als je dat wilt of aangevuld met je eigen markers en informatie.

Afstanden meten met een Mapplet
De schrijver van de mail gebruikte zelf al een mapplet om tochten met de kayak te plannen. Hij gebruikte de ‘Long Distance Measure‘ mapplet, in de screenshot zie je de ‘Hulpprogramma voor afstandsmeting‘ mapplet in actie. Het effect is hetzelfde: zodra je de mapplet toegevoegd hebt aan je verzameling mapplets bij “Mijn kaarten” en aanvinkt (mapplets zijn alleen actief als jij dat wilt) dan kun je door gewoon op de kaart te klikken een route tekenen met zo veel punten als je wilt en de mapplet berekent dan steeds automatisch de afstand van begin tot einde van die route.
Maar daarmee heb je natuurlijk nog niet de functionaliteit zoals je dat op mijn pagina krijgt. Coördinaten opzoeken
Er is ook een mapplet (een Get Lat/Long) waarmee je de coördinaten van een willekeurige plek op de kaart kunt opvragen. Net als bij mijn pagina klik je gewoon op die plek en de coördinaten worden getoond.

Er is ook een ander mapplet (getLatLongPlus) waarmee je door te klikken langs je route het resultaat als KML of GPX kunt opvragen. Gewoon vanuit je Google Maps pagina.

Mapplets combineren
De mailschrijver had echter als vraag: “Ik wil zowel een route plannen (en de afstand weten) én de coördaten weten van de verschillende punten waar ik langs kom. Waarom is dat niet gewoon in één mapplet gecombineerd?”
Waarom het niet in één mapplet gecombineerd is weet ik niet, maar ik weet wel dat het niet erg is dat het niet gebeurd, want je kunt meerdere mapplets tegelijkertijd selecteren.

In de screenshot hierboven heb ik zowel de ‘Get Lat/Long’ mapplet als de ‘Hulpprogramma voor afstandsmeting’ geselecteerd. Elke keer als ik nu klik krijg ik in de popup de coördinaten te zien van de klik (met dank aan het ‘Get Lat/Long’ mapplet) én de totale afstand tot dan toe wordt bijgewerkt (met dank aan het ‘Hulpprogramma voor afstandsmeting’ mapplet). Belangrijk is wel dat je de ‘Hulpprogramma voor afstandsmeting’ mapplet als laatste selecteert zodat je daar de gegevens van de afstandsmeting ook kunt zien.

Screencast nodig?
Het is een lang verhaal geworden voor iets wat simpel hoort te zijn. Mocht het nodig zijn om het te laten ‘zien’ in een screencast, geef het even aan in de reacties. Bij genoeg belangstelling maak ik er eentje over.