Flickr foto’s nog gemakkelijk op de kaart

Flickr op Google Maps - Klik voor grotere versie

(oeps typo in de titel, aanpassen betekent echter ook wijziging in url, dus laat ik het even zo) Met dank aan Adam Franco is het nu nóg gemakkelijker geworden om foto’s die je bij Flickr hebt staan en die voorzien zijn van informatie over de plek waar ze genomen zijn op Google Maps of in Google Earth te tonen. (getipt door Ogle Earth)
Ingebouwd in Flickr
Het is al een tijdje mogelijk bij Flickr rechtstreeks een KML-versie van je foto’s op te halen. Onder aan de pagina van elke gebruiker staan een aantal links. Daar stond eerst alleen een RSS-link (je kunt via RSS op de hoogte blijven van nieuwe foto’s die iemand post), maar ook een KML-link.
flickr kml - Klik voor grotere versie KML
KML is het formaat dat met name Google (maar ook anderen) gebruikt bij het doorgeven van geografische data. En zoals hoewel de Nederlandse Wikipedia nu nog aangeeft dat het gebruikt wordt door Google Earth, kan ook Google Maps aangeeft kunnen o.a. Google Earth en Google Maps met KML-data overweg.

Sets op de kaart
Foto’s die bij elkaar horen zet je in Flickr meestal in een set. Maar als je de pagina van deze set bekijkt, dan zie je daar geen KML-link. Flickr biedt daar geen KML export.
En dat gat vult het script van Adam Franco heel mooi op.
En het werkt heel simpel. Hoe werkt het?
Stap #1 Kijk naar de identifier van de set. Dat is het lange nummer dat achter het woordje sets in de URL staat. In mijn geval 835340 (het is een wat oudere set, mijn nieuwste set heeft als id 72157601541861532 )
Stap #2 Ga naar deze pagina plak daar het setnummer, kies voor uitvoer naar KML (dan opent hij hem meteen in Google Earth) of uitvoer naar Google Maps (dan maakt hij ook KML, maar opent hij die netjes in Google Maps).

Eventueel kun je er voor kiezen de lijn tussen de foto’s te laten zien.

Het resultaat

View Larger Map

Embedden
Omdat Google het inmiddels gemakkelijk gemaakt heeft om kaarten te embedden in een HTML-pagina is het ook eenvoudig geworden de kaart met foto’s te embedden. Je klikt op de “link to this page” link die je ziet boven de kaart in Google Maps en je plakt de daar getoonde code in je pagina.

Tip voor gevorderden: ik merkte dat de door Google gegenereerde code voor kaarten op basis van KML niet altijd het gewenste zoom-niveau liet zien.
Je kunt in de urls (het zijn er twee) in code zelf nog een &z=9 (of een andere Z-waarde) toevoegen om het zoom-niveau aan te passen aan het door jou gewenste niveau.

Sterke punten
Twee heel geruststellende zaken:
* je kunt de KML-bestanden downloaden
* je kunt het script downloaden

Ik heb geen idee hoe lang het script online blijft. Ik kan me niet voorstellen dat dit niet de nodige servercapaciteit en bandbreedte kost. En als zo’n script dan door heel veel mensen gebruikt wordt zonder dat daar inkomsten tegenover staan wil het wel eens voorkomen dat de stekker er uit getrokken moet worden.
Gelukkig kun je de KML-bestanden die gegenereerd worden downloaden en op je eigen server opslaan.
Dat heb ik met bovenstaand voorbeeld ook gedaan. Dus ook als het script van Adam Franco offline gaat zal de kaart blijven werken.

En mocht de site definitief verdwijnen, dan kun je met het script altijd nog zelf de KML-bestanden genereren.

Conclusie
Hoe dan ook, een mooie en handige toevoeging op het arsenaal mogelijkheden.
Het lijkt me dat Flickr eigenlijk niet kan achterblijven en dit gewoon moet implementeren. Maar ja, Flickr is natuurlijk van Yahoo! en de functionaliteit heeft vooral voordelen bij gebruik bij Google…

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
15 jaren geleden

Interessant!

Eh .. nog 1 dingetje.
In Wikipedia even de tekst aanpassen misschien? ;-)

Pierre
15 jaren geleden

Ik was lui, want dat was precies wat ik dacht toen ik het bericht aan het typen was. Maar meteen maar even gedaan. Ik weet overigens niet of die link naar hier als voorbeeld toegestaan is, maar dat past dan wel weer iemand aan als het niet zo is.

Fred Zelders
15 jaren geleden

Kijk, That’s the WikiSpirit :-)

Top!