Franse scholier opgepakt om vertaling

 Gepubliceerd door om 19:05  Internet
aug 082007
 
“De Franse politie heeft een nijvere Franse middelbareschoolleerling opgepakt die zijn eigen vertaling van het laatste Harry Potter-boek op internet had geplaatst. Dat gebeurde maanden eerder dan de officiële vertaling, waaraan nog wordt gewerkt.”

(bron)

Kijk, wil je iemand een plezier doen met een vertaling, is het ook niet goed. Toch maar goed dat ik gisteren even gewacht heb! ;-)

SURFnet meldt zich aan bij Opta

 Gepubliceerd door om 17:08  Internet
aug 082007
 
“De jarenlange en hoog oplopende controverse tussen wetenschapsnet SURFnet en toezichthouder Opta is vooralsnog in het voordeel van de laatste beslecht.
Opta liet weten: ‘Inmiddels heeft Opta van SURFnet BV een reactie op het besluit ontvangen. Omdat het een lopende zaak betreft doen wij daarover verder geen mededelingen.’

SURFnet is minder flauw. Directeur Erwin Bleumink bevestigt dat surfnet overstag is gegaan teneinde de dwangsom te ontlopen: ‘We hebben ons geregistreerd bij de Opta, maar onder bezwaar.'”

(bron)

Ehm, dat heet geloof ik “met een sisser aflopen”, een “anti-climax” of “een storm in een glas water” na het bericht van gisteren hierover.

Overzicht van virtuele werelden

 Gepubliceerd door om 07:08  Virtual Worlds
aug 082007
 
imvu - Klik voor grotere versie
“The avatars roaming many online virtual communities may be cartoonish and their activities inconsequential, but the recent sale of Club Penguin to Disney for $350 million (with $350 million in earn out) demonstrates that the business of casual immersive worlds, or virtual hangouts, is not entirely child’s play.”

(bron)

Techcrunch geeft een overzicht van de belangrijkste virtuele werelden en de onderlinge verschillen. Je kunt ze hier allemaal bij elkaar zien.
Immersive Worlds
Ze noemen het overigens niet Virtual Worlds, maar “Immersive Worlds”. En dat is gezien de sites waarschijnlijk ook wel een beter verzamelbegrip. Want het gaat lang niet altijd om omgevingen die een complete, zo “realistisch” mogelijke, driedimensionale wereld gebruiken als omgeving. Volgens Techcrunch is dat meestal een keuze, waarbij omgevingen gericht op jongen vaak geen gebruik maken van complexe omgevingen omdat voor hen te moeilijk navigeren en overzien zou zijn, terwijl omgevingen gericht op volwassenen vaak complexer zijn, een hoger niveau van immersiveness (heeft er iemand een goed Nederlands woord voor?) hebben.

Tabel
In de tabel zie je het publiek waar ze zich op richten, het niveau van immersion, de wijze waarop de wereld grafisch samengesteld wordt, het aantal bezoekers in juni 2007 voor zover bekend én het aantal bezoekers online toen zij zelf langs kwamen voor zover bekend en de wijze waarop de site geld denkt te verdienen.

Ruzie
Handig overzicht waarbij ik vooral de constatering dat het doel van de diensten van grote invloed is op de verschijningsvorm enerzijds logisch is, maar van de andere kant ook belangrijk is om te onthouden.
Want bij ELO’s hebben we regelmatig ruzies gezien rond het onderwerp “ELO X is beter dan ELO Y” waarbij de vergelijking vanuit één doel/scenario gemaakt werd. En dan kon dat voor dat scenario wellicht waar zijn, maar als ELO Y gemaakt wordt voor een ander scenario, dan is dat een niet relevante vergelijking. Idem hier. Het heeft dus geen nut de grafische kwaliteiten van Habbo Hotel te gaan vergelijken met die van Second Life om maar eens iets te noemen.