mei 042007
 
Fontys Second Life - Klik voor grotere versie

Ik had het bericht ook kunnen noemen: “hoe voorkom je een drakenjacht?”. Twee berichten op de Edusite:
* “Fontys en TU Delft in Second Life: geen haast” en
* “Reclame, een draak en een lege collegezaal“.
De Edusite ging op (be)zoek in Second Life en vond er blijkbaar niet wat ze hoopten te vinden.

Bij Fontys en de TU Delft kunnen/konden ze nog niet binnen en moesten ze het doen met een gesprek met de projectleiders ter plaatse. Op andere plaatsen kwamen ze niet veel en in de meeste gevallen niemand tegen.

Ik denk dat ze diezelfde conclusie zouden kunnen hebben getrokken wanneer ze over een maand of twee bij Fontys zouden langs komen. Ik verwacht niet dat het er dan bruist van het leven. Is voor het deel van het eiland waar ik bij betrokken ben ook niet het doel. Als er in het restant van het jaar daar een drietal “evenementen” (ondersteuning van een RL event met een SL equivalent) plaats vinden, met een vijf tot tien deelnemers dan vind ik dat de inspanning die wij als afdeling nu voor de opstart hebben moeten leveren meer dan waard. Maar dan zul je mij of mijn collega’s er zeker niet elk moment van de dag tegen komen.

Blijkbaar hadden ze er meer verwacht te vinden. Maar wat?
In de slotparagraaf geeft Merijn Scholten (die het bezoek aan SL bracht) aan meer interactie verwacht te hebben. Ik weet niet precies met wie. Avatars langdurig in SL laten blijven kan alleen als je ook actief bezig bent (je wordt anders automatisch uitgelogd), dus je SL-client aan laten staan zoals je dat met een chat-client kunt doen is er niet echt bij (is ook wel een wat heftige applicatie om de hele dag open te hebben staan).
Een “bel” wellicht dan waarmee je iemand kunt waarschuwen dat je er bent zodat ze je in SL kunnen ontmoeten waarna je ze vragen kunt stellen? Zou kunnen. Al hou ik me aanbevolen voor tips waar ik zo’n object kan vinden want ik heb geen trek om dat ook zelf te bouwen. De SL->IRC koppeling die we hebben zou daar natuurlijk ook bruikbaar voor kunnen zijn.

Punt blijft echter: hoe temper je de verwachtingen een beetje terwijl je mensen toch net enthousiast genoeg wilt krijgen om ze er bij te betrekken?

Deel dit bericht:

  6 reacties aan “Second Life – Hoe kun je de verwachtingen managen?”

Reacties (6)
 1. Goed verwoord, Pierre! Wij worstelen hier met dezelfde mengeling van (te) hooggespannen verwachtingen en argwaan voor het nieuwe, onbekende waarvan niet bekend is wat de ‘meerwaarde is voor het onderwijs’.

  In dat kader mag ik misschien wijzen op een column van Peter Sloep (lector educatieve functies van ICT): http://www.ict-educatief.nl/blog/?p=1
  Enne… die draak heb ik al getemd: http://www.inter-net-viewer.nl/weblog

 2. Pierre als een fenomeen én hypet én complex én potentieel interessant is dat is de "span of expectation" zo breed dat er altijd mensen zijn die iets anders vinden dan ze "verwachten". Gewoon gestaag laten doorgroeien dan komt iedereen uiteindelijk erachter wat "men ervan kan verwachten".
  En dan zo’n object waar je naar aan het zoeken was. Nou die vind je bijvoorbeeld bij de SL versie van de University of Cincinatti zie plaatje (eerste keer dat ik een URL invoeg hier dus ben benieuwd of het lukt.

 3. @Sybilla, dat was precies de draak waar ik aan dacht toen ik het bericht schreef! :-)
  @Jean: linken is gelukt. Dank je voor de tip. Ik ga er naar op zoek.

 4. Hoi Pierre,
  Robert Slagter van het Telematica Instituut heeft een SL versie van zijn Nabaztag wifi bunny, die de ‘echte’ wifi bunny een signaal laat geven als er volk in zijn winkel is.

 5. @Jean: ik heb de bel gevonden ( SLURL), maar helaas stuurt die alleen een IM binnen Second Life.
  Onhandig is trouwens dat ik kan zien wat de naam van het script is dat ze gebruiken, maar niet de inhoud. Ik verwacht dat het een gratis script geweest is, maar er is zover ik weet geen generieke zoekmachine waar ik dat script dan kan vinden.

  @Ton: o ja, dat konijn. Ik heb dat een tijd lang bij dl.tv op de set zien staan maar kon me niet voorstellen wat dat nou voor een praktisch nut zou kunnen hebben. Dit lijkt me een uitstekende toepassing. Zet zo’n konijn ergens neer in RL en een SL-versie op het plateau in SL en je hebt een handige koppeling. Zeker omdat we met de SL->IRC koppeling al een snelle manier hebben om nog voordat je ingelogd bent een tekstbericht terug te geven.
  En het konijn heeft precies genoeg gadget uitstraling om het interessant te maken. Bij de Mycom kost hij nu blijkbaar 99,95 euro. Ik kan daar niet zien of het de tweede generatie is, maar kan me haast niet voorstellen dat de "oude" nog verkocht wordt.

  Mijn collega’s begonnen toch al veel te gewend te raken aan hoe mijn werkplek eruit ziet. Zo’n konijn past daar prima. :-)

 6. LET OP!! Zie dit bericht over de Mycom-versie.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.