Menu
Categorieën
KPN Mine v.s. UPC Digital / Chello
17 februari 2007 Media

Mine v.s UPC - Klik voor grotere versie Op het Crossmedialog wordt verwezen naar het (stilletjes) beschikbaar komen van Mine van KPN, de TV-optie van KPN via ADSL. Natuurlijk heb ik de demo op de website van KPN even bekeken en het lijkt natuurlijk wel heel erg op UPC Digital. Dus wilde ik wel eens weten waar de verschillen zaten en vooral ook wat me dit nu zou hebben gekost, want dat werd niet direct duidelijk bij een eerst blik op de KPN-pagina’s. De getallen
Om e.e.a. uit te rekenen kon ik niet zonder wat hulp van Excel. Het rekenblad heb ik ook even online gezet bij Google zodat je kunt meekijken mocht je dat willen. Via de links bovenin kun je de drie tabbladen bekijken.

Disclaimer en voorbehoud
Dit is een eigen vergelijking, waarvan ik denk dat hij zonder fouten is, maar zeker het gezien het feit dat er actieprijzen in verwerkt zitten zul je het hoe dan ook even zelf moeten checken voordat je welke verplichting dan ook aan gaat!
Daarnaast is het zo dat waar ik woon, zowel UPC Digital, Chello als KPN ADSL beschikbaar zijn. Dat is niet overal zo.
De beschikbaarheid in mijn woonplaats is ook de reden waarom ik alleen deze twee aanbiedingen met elkaar vergelijk.
Ik heb inderdaad mogelijke triple-play opties (dus mét telefoon) of Satelliet-TV niet meegenomen in de vergelijking. Het leek me al onoverzichtelijk genoeg zo, terwijl het zo ook een aantal interessante conclusies mogelijk maakte.

Laatste disclaimer is natuurlijk dat ik ervaring heb met ADSL via KPN (geen problemen mee gehad), Chello van UPC (geen problemen mee gehad) en UPC Digital (ook tevreden over). Mine van KPN ken ik alleen van de demo op hun website en de informatie die KPN geeft.

KPN Mine
Het Mine aanbod van KPN lijkt op zijn minst te veronderstellen dat je ook Direct ADSL van KPN afneemt. Op de website zelf kon ik geen informatie vinden van het gebruik van Mine in combinatie met abonnementen van ander ADSL-providers die van het KPN-ADSL netwerk gebruik maken. Mine is dus alleen daar beschikbaar waar Direct ADSL van KPN beschikbaar is.
Mine is in combinatie met een viertal Direct ADSL abonnementen te nemen (Go, Lite, Basic, Extra). Ik heb in de spreadsheet alleen de Basic (Download 3Mb/s en Upload 512 Kb/s) in de vergelijking meegenomen. Deze is vergelijkbaar met UPC Chello Power (Download 6Mb/s en Upload 1,5 Mb/s).
[update 18-2] Op de speciale Mine-website wordt aangegeven dat het aanbod ook al mogelijk is in combinatie met ADSL van Planet en in de loop van 2007 in combinatie met ADSL van XS2ALL. Dit zijn niet toevallig ADSL-aanbieders van KPN zelf.

UPC Digital
UPC Digital is alleen beschikbaar op plaatsen waar al UPC Analoog beschikbaar is. De kosten voor UPC Digital komen bovenop de abonnementsprijs voor de analoge aansluiting. In de spreadsheet is dat bedrag in de totaalprijs meegenomen.
Dat betekent wel dat bij UPC Digital je niet alleen over dat enkele digitale signaal beschikt, maar tevens over het vertrouwde analoge kabelsignaal dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken om op de slaapkamer te kijken naar de zenders die in het analoge zenderpakket zitten te kijken.

Features en zenderpakket
Het zenderpakket van KPN Mine is standaard uitgebreider dan dat van UPC Digital. Daarom is in de vergelijking uitgegaan van het extra zenderpakket van UPC dat 2 euro per maand extra kost.

Voor het overige lijken beide pakketten vergelijkbare features te bevatten. Ze hebben allebei een online programmagids, mogelijkheid tot opnemen (100 uur v.s. 65 uur), pauzeren van live televisie etc.
Natuurlijk zullen er verschillen zitten in de interface, zal de ene wellicht meer nieuws laten zien maar dan weer geen spelletjes hebben, maar dat zijn features die voor mij de doorslag niet zouden moeten geven.

Koppeling TV en internet
Beide leveranciers hebben een mate van afhankelijkheid in hun aanbod zitten:
* Gebruik van Mine van KPN vereist gebruik van ADSL van KPN. Ik heb op het moment ADSL van BBNed en kan Mine dus niet gebruiken al zou ik het willen.
* Gebruik van UPC Chello veronderstelt een UPC analoge kabelaansluiting.
* Gebruik van UPC Digital vereist niet het gebruik van UPC Chello. Je kunt dus UPC Digital combineren met een willekeurige ADSL-aansluiting of zelfs gewoon zónder ADSL-aansluiting gebruiken.

Bruikleen of Koop
Het startpakket van Mine kost (tijdelijk) 99,95 euro. Daar komen 29,95 euro aan aansluitkosten bovenop. Heb je nog geen ADSL dan kost een monteur 89,95 euro, anders (voor alleen het toevoegen van Mine) 49,95 euro.
Ik heb ervaring met het aanleggen van ADSL, vind het ook geen probleem om dat zelf te doen. Maar het is niet iets wat ik een “gewone” gebruiker zou aanraden.
Ik kan me voorstellen dat het aansluiten van de Mine-apparatuur als je al ADSL hebt wel eenvoudig is.

Bij UPC betaal je niets voor de apparatuur en op het moment ook niets voor het activeren. Installeren is heel eenvoudig, geen monteur voor nodig.
Het verschil in bruikleen of koop maakt uiteindelijk veel. Want die ruim 200 euro die je kwijt bent vooraf bij Mine tikt ook na 24 maanden nog door in de gemiddelde prijs per maand.

Scenario #1
Nu: Analoge TV van UPC en geen breedband
Gewenst: Digitale TV en geen breedband

In dit geval is de UPC optie in alle gevallen goedkoper. Logisch ook aangezien je bij Mine automatisch ook een ADSL-aansluiting meegeleverd krijgt. En daar betaal je voor.

Scenario #2
Nu: Analoge TV van UPC en geen breedband
Gewenst: Digitale TV en breedband

Over 12 maanden gezien is de UPC combinatie in de meeste gevallen goedkoper. Alleen als gekozen wordt voor zelfinstallatie van de KPN ADSL en het opzeggen van het analoge UPC abonnement is KPN over 12 maanden gezien voordeliger, het verschil is dan zo’n 90 euro maar daar staat tegenover dat er geen analoog signaal meer binnen komt en er dus maar één TV aangesloten kan worden.
Over een periode van 24 maanden kan het voordeel van Mine van KPN oplopen tot zo’n 270 euro mits er zelf aangesloten wordt en het analoge UPC abonnement opgezegd wordt. Bij behoud van het analoge UPC abonnement blijft de Mine optie in alle gevallen duurder.

Scenario #3
Nu: Analoge TV van UPC en ADSL anders dan KPN ADSL Direct Basic
Gewenst: Digitale TV en breedband

Eigenlijk geen andere optie beschikbaar dan UPC tenzij de bestaande ADSL kostenloos opgezegd kan worden. In dat geval geldt scenario #2.

Scenario #4
Nu: Analoge TV van UPC en KPN ADSL Direct Basic
Gewenst: Digitale TV en breedband

Er vanuit gaande dat het KPN ADSL Direct Basic abonnement kostenloos omgezet kan worden naar een Mine abonnement en het UPC analoge abonnement opgezegd wordt, kost het Mine abonnement over de eerste 12 maanden ongeveer 165 euro extra. Bij behoud van het UPC analoge abonnement kost het toevoegen van UPC Digital kost maar 127 euro extra.
Over 12 maanden bekeken is zelfs nu de UPC optie voordeliger.

Over 24 maanden gezien kost het Mine abonnement (bij opzeggen van UPC Analoog) 201 euro extra ten opzichte van het bestaande ADSL abonnement. De UPC optie kost dan 261 euro extra en is dus dan duurder.
Het verschil zit hem in feit dat de volledig digitale oplossing van KPN per maand goedkoper is, terwijl er tijd nodig is om de aanschafkosten en aansluitkosten terug te verdienen. Wordt gekozen voor installatie door KPN en behoud van de analoge UPC lijn zijn de extra kosten over 24 maanden geteld echter 698 euro.

Conclusies
1) je bent wel even zoet als je helder wilt hebben wat de verschillende opties je kosten en wat nou duurder is en wat niet.

2) het kiezen voor een compleet digitale oplossing betekent dat je geen UPC Analoog TV abonnement meer nodig hebt, maar betekent ook dat je niet langer op twee of meer toestellen naar verschillende zenders kunt kijken.

3) in een situatie waar een bestaand UPC Analoog abonnement aanwezig is, is Mine van KPN ook over 24 maanden gezien duurder dan een combinatie van UPC Digital + Chello.

Mine van KPN is hoe dan ook op dit moment nog geen UPC-killer als het op Digitale TV aan komt.

"2" Comments
  1. Is ook de basis-aansluiting van KPN hierin meegenomen? Waar ik overal tegen aan loop is de telefoonaansluiting die je ook moet hebben.
    UPC komt in alle gevallen (met Chello Light, maar hoger kan ook) bij mij het goedkoopste uit, inclusief de basisaansluiting voor analoge tv.

  2. De informatie op de website geeft niet aan of het inclusief die 9 euro is voor een Belbudget abonnement van KPN.
    Probleem is dat je dan dus ook het bellen moet gaan meenemen. Ikzelf bel 99% van de tijd via mijn ADSL-verbinding maar hou de KPN-lijn met Belbudget abonnement aan omdat ik dan 1) een backuplijn heb die ook werkt als de stroom uit valt of de ADSL-verbinding er uit ligt en 2) gewoon via mijn oude telefoonnummer te bereiken ben (ook als ik morgen over zou stappen op een andere online telefoonaanbieder) en 3) dit de manier is waarvan ik weet dat die zeker altijd werkt en bij een overstap naar bijvoorbeeld UPC-bellen is terugkeren naar KPN relatief duur.
    Kortom, eigenlijk een beetje de omgekeerde redenatie als bij het opzeggen van je analoge TV-aansluiting.
    Er komt vast wel een moment dat we niet anders meer kunnen, maar dat is volgens mij nog niet nu.

Reacties zijn niet toegestaan
*