Kan ik effe vangen? Nee dacht het niet!

“De NVPI heeft bekendgemaakt hoeveel podcasters moeten betalen, als ze auteursrechtelijk beschermde muziek in hun producties willen verwerken. Met de Buma/Stemra-bijdrage erbij is een particulier ruim duizend euro per jaar per podcast kwijt.”

(bron)

Eigenlijk oninterresant nieuws met een vergeefse poging van (o.a.) Tweakers om het een beetje op te kloppen met een kop als “Muziek in particuliere podcast gaat 1000 euro per jaar kosten”. Het NVPI heeft eindelijk duidelijk gemaakt dat zij 50 euro per maand willen vangen voor het gebruik van muziek waar zij de licenties voor beheren. Dat komt dan nog eens boven de 35 euro die je aan Buma/Stemra zou moeten afdragen. Vooral vervelend voor de commerciële podcasts, en dan met name van de kleinere (lokale) omroepen, want het bedrag van 35 euro was al langer bekend en dat vond ik al veel meer dan ik zou willen betalen voor gebruik in de EduKast. Daar gebruik ik gewoon lekker podsafe muziek, op dit moment meestal van het Podsafe Music Network. Meer dan genoeg muziek om uit te kiezen, schitterend ook om steeds nieuwe artiesten en bands die kwaliteitsmuziek beschikbaar stellen te ontdekken. En in ruil daarvoor verwijs ik naar hun webpagina en koop ik zo nu en dan zelf een CD van ze omdat ik een hele avond via hun website naar de muziek op die CD heb kunnen luisteren.
Werkt prima. En die andere muziek. Daar zet je maar een radio voor aan.