IMS Kwartaalbijeenkomst #3

 Gepubliceerd door om 22:59  SURF
feb 082007
 
Oracle hoofdkantoor

Terwijl ik op het vliegveld van San Francisco een plekje gevonden heb met stopcontact, comfortabele stoel én open wifi verbinding (was vast niet de bedoeling want er zit ook een betaald T-Mobile netwerk naast) heb ik nog ruim de tijd om even na de denken over de afgelopen paar dagen.
Oracle
Oracle deed op de dinsdag haar best om duidelijk te maken dat ze het end-to-end principe entraal stelt. De klant wil een oplossing die werkt, van begin van het proces tot het einde. Open standaarden staan daarbij bij Oracle, aldus de aanwezige Oracle-vertegenwoordigers, waaronder overigens ook Michael Feldstein die je waarschijnlijk wel kent van het e-Literate blog. Ik heb toch altijd wel een beetje een dubbel gevoel als zo’n grote softwareleverancier als Oracle zo’n uitspraken doet. Van de ene kant is het natuurlijk heel belangrijk. Zeker als ze de co-chair leveren voor de projectgroep die de IMS Enterprise Services specificatie onder handen gaat nemen. De kans dat bijvoorbeeld producten als Peoplesoft daar dan goede (betere) ondersteuning voor krijgen is dan natuurlijk een stuk groter dan wanneer ze er niet in participeren.
Maar het blijft natuurlijk toch een grote partij die, als ze niet haar zin krijgt, ook haar eigen gang kan gaan. Het zal er dus voor zorgen dat het consensusmodel binnen de projectgroepen op volle toeren moet blijven draaien. SCORM en IMS
Ook de woensdag, waar het over de samenwerking tussen ADL en IMS ging op het gebied van SCORM bleek dat er nog het nodige afgestemd moet worden. Goed is natuurlijk wel al dat ADL en IMS on speaking terms zijn, terwijl er een tijd lang niet echt afstemming geweest is.
Moeilijker ligt het op gebieden als het opnemen van bijvoorbeeld QTI en Learning Design in SCORM. Niet iedereen binnen ADL is daar direct voorstander van, bijvoorbeeld vanwege het feit dat je je dan met de inhoud van de leerobjecten bezig gaat houden.
Ook de moeizame verhouding tussen voorstanders van het gebruik van Simple Sequencing en aan de andere kant de voorstanders van het gebruik van Learning Design zal nog wel voor de nodige discussies zorgen.
Heikel punt blijft hoe dan ook de eis dat een LMS/VLE dat SCORM 2004 implementeert dan ook simple sequencing moet ondersteunen. Niet alleen wordt dat nog niet veel gebruikt door uitgevers (dus is er weinig content dat er gebruik van maakt), het kost gewoon ook veel meer extra werk om te implementeren. Daarom is er nog steeds geen echte verschuiving van de (oude en niet langer onderhouden) SCORM 1.2 versie naar nieuwe (wel actief onderhouden) versie 2004 zichtbaar. Ik verwacht niet dat ADL het gaat aandurven er verandering in te brengen, maar zelfs intern bij ADL werd geopperd om die verplichting te laten vallen zodat die transitie tenminste op gang komt. Want het gaat natuurlijk niet alleen om de sequencing. Gebruik van SCORM 1.2 veronderstelt ook het gebruik van een oude IMS afspraak voor metadata en zoals gezegd betekent het blijven werken op inmiddels oude afspraken.
Ik had tot gisteren nog niet veel mensen van ADL ontmoet. Maar daar waar ik er bijvoorbeeld in de Content Packaging projectgroep mee te maken had, bleek wel dat er in het algemeen goed mee samen te werken valt. En in een wereld waar je toch in het algemeen niet struikelt over echte deskundigen op dit gebied is dat natuurlijk heel erg meegenomen.

Op de IMS website vind je een overzicht van de sessies en presentaties. Er staan er nu nog niet zo veel maar zover ik begrepen heb komen alle presentaties van de publieke sessies er in ieder geval te staan.

See you next time
En bij deze ook het voornemen om voortaan bij dit soort lange trips een dag extra in te plannen. Het is natuurlijk schandalig dat ik 2 x 11 uur in een vliegtuig gezeten heb naar een stad als San Francisco en geen tijd ingepland heb om bijvoorbeeld de Golden Gate Brigde, Alcatraz en San Francisco stad zelf te kunnen bezoeken.
Het vliegveld, het hotel en de hoofdkantoren van Oracle waar we vergaderden lagen zonder auto simpelweg te ver voor en snel bezoek.

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
ger tielemans
13 jaren geleden

Zei je Michael Feldstein?

http://moodle.org/mod/forum/discuss.p

..Re: Moodle in UK

by Michael Feldstein – Monday, 29 January 2007, 09:19 PM

My company (Oracle) is working closely with the IMS to make the Enterprise specification truly plug-and-play for this sort of thing, rather than the current "kinda sorta works after lots of vendor-specific tweaks" mess that it is now. My colleague Linda Feng co-chairs the Enterprise v2 committee, which just had its charter approved. Oracle intends to provide draft v2 integration (including passing grades from the LMS back to the MIS/SIS) between PeopleSoft Campus Solutions and Sakai by the end of the calendar year. That integration will be a proof of concept for the specification but it will also be production-quality code that we intend to release to our customers in that time frame. D2L and Blackboard are also currently on the committee (in fact, D2L is co-chairing). We’d love to see the Moodle community move aggressively toward supporting the development and implementation of the new spec. Moodle is an IMS member; I’m not sure whether any of the community’s representatives are currently participating on the v2 committee. In any case, the more the merrier.

Pierre
13 jaren geleden

Yep. Die Michael Feldstein.