Het wordt nooit wat met Bittorrent

Ik heb gisteren pogingen gedaan om Broadcast Machine aan de praat te krijgen. Maar helaas, zonder veel succes.
En de problemen die ik daarbij had doen mij in ieder geval voorlopig concluderen dat het niets gaat worden met Bittorrent. Nou ja, niet voor legale toepassingen voor kleine gebruikers dan.
Hoe werkt het
Een paar begrippen die je effe moet kennen:
Als je nu een aflevering van de Edukast wilt downloaden, dan ga je naar de site en klikt op de link bij het bestand, of je gebruikt RSS en dan haalt je RSS-lezer op basis van de URL voor de enclosure het bestand voor jou op.
Daarbij wordt een rechtstreekse verbinding opgezet tussen jouw computer en de Servage-server waar het bestand staat.
Als 10 mensen een bestand van 1 MB downloaden, wordt er 10 keer een verbinding tot stand gebrachte en kost mij dat 10 MB dataverkeer.

Bij Bittorrent wordt er niet gewerkt met het principe van een centrale server, maar zijn alle downloader (“leechers”) na het downloaden van het bestand ook weer in staat dat bestand aan te bieden (ze worden dan een “seeder”).
Een bittorrent-client maakt verbinding met een (of meerdere) “tracker” die bijhoudt welke seeders er beschikbaar zijn voor een bestand. De informatie over die tracker haalt de bittorrent-client uit het “torrent”-bestand.

Legale sidenote: Veelbesproken sites als The Pirate Bay bieden niet zelf bestanden met films of muziek aan. Ze bieden links naar torrents en in de meeste gevallen zijn ze zelf tracker.

Om het geheel te laten werken heb je dus minimaal één seeder van een bestand nodig en een torrent-bestand. De tracker is optioneel.

Broadcast Machine
Volgens de website is het heel eenvoudig om met het zelf aanbieden van torrents te beginnen. Klopt waarschijnlijk.

Het zou makkelijk moeten werken als ik steeds een torrent-client als seeder open hou op mijn computer thuis.
Maar de bestanden die ik wil aanbieden, staan al op de edukast-website. En daar heb ik voldoende ruimte én bandbreedte om seeder te zijn. In het ergste geval ben ik dan steeds de enige en kost het me net zoveel bandbreedte als gewone download. Maar dat maakt even niet uit.

Broadcast machine zou daar ondersteuning voor moeten hebben. Er is een ingebouwde seeder, geschreven in Python, aanwezig die het bestand vanaf de server kan aanbieden. Je hoeft dan, als het werkt, niet meer apart een client open te houden op je pc.

Het probleem is echter dat ik die ingebouwde seeder niet aan de praat krijg. Zover ik kan testen werkt hij wel, maar er wordt niet naar de server verstuurd en het bestand komt daar nooit aan.
De enig verklaring die ik kan verzinnen is dat Servage de poorten die nodig zijn voor Bittorrent geen toegang geeft tot hun servers. En dan kan de Python-client niet de initiële verbinding tot stand brengen met mijn bittorrent-client, en dan kan de Python-client ook achteraf niet als seeder optreden omdat andere clients geen verbinding met hem kunnen maken.

Firewall
Bijkomend probleem is dat ik vanaf mijn werkplek het bestand dat ik thuis probeer aan te bieden (100% legaal) niet kan bereiken. De firewall thuis zal het probleem niet zijn, maar ik neem aan dat de firewall bij Fontys geen bittorrent-verkeer door laat. Dus hier is het sowieso niet bruikbaar.

Samenvattend
1) geen eenvoudig manier om bestanden aan te bieden zonder je eigen thuis-netwerkverbinding te gebruiken
2) geen eenvoudige manier om te downloaden vanwege het illegale imago van bittorrent en strak ingestelde firewalls.

Het eerste is een manko van het protocol, het tweede niet. Samen hebben ze in ieder geval tot gevolg dat ik verwacht dat het niet meer zal worden dan een tool voor voornamelijk illegale content. Of natuurlijk voor mensen die de mogelijkheden hebben hun eigen server in te richten, in een datacentrum te zetten en zelf te bepalen welke toegang mogelijk is.

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Marcel V
Marcel V
14 jaren geleden

Ik hou het maar bij FTD, coolbase.nl en ftn2day. Dat is tenminste niet illegaal.

Pierre
14 jaren geleden

Bittorrent is niet per definitie illegaal. Toegegeven, het wordt vaak voor het uitwisselen van materiaal gebruikt waarvan op zijn minst het aanbieden niet binnen de gebruiksvoorwaarden plaats vindt, maar deze film bijvoorbeeld wordt ook via bittorrent aangeboden, helemaal legaal.
Idem voor de muziek op deze site.

De site waar jij naar linkt ken ik niet, kan dus niet inschatten of dat wel of niet legaal is.