De bekende uitspraak over die zwakste schakel in een ketting gaat zeker ook op voor veel van de “web 2.0”-achtige functionaliteiten die je aan een site/weblog kunt toevoegen.
Bekend zijn de verhalen van “wat als YouTube of Flickr offline zijn, hoeveel weblogs hebben dan een probleem” (nou, hier zou ook niet alles meer werken.
Maar ook kleinere scriptjes, zoals die van W.I.E. online kunnen problemen zorgen. Ik gebruik die in het menu aan de linkerkant om te laten zien hoeveel mensen de site nu bezoeken en maximaal tegelijkertijd bezocht hebben. Maar omdat de server van W.I.E. online het zwaar heeft, duurt het lang (te lang) voordat die getallen er staan. En dus duurt het (te) lang voordat de voorpagina hier opgebouwd is. Dus heb ik hem er tijdelijk vanaf gegooid.
Geen kritiek specifiek op W.I.E. online gericht overigens (het is een handige gratis dienst), maar wel een nadeel van deze manier van sites opbouwen en dus iets om in de gaten te houden.
Niet alleen W.I.E. zorgt af en toe voor vertragingen. Ook Technorati, Feedburner en niet te vergeten coComments zorgen zo nu en dan voor een langzame site-opbouw.
Daar hebben we weer de oude KISS-discussie. Hoeveel extra plaats je op een weblog, waarmee je tegelijkertijd wel je afhankelijkheid van andere servers vergroot. Blijft lastig om daar een juist evenwicht in te vinden.
Een tip: zet die ‘widgets’ helemaal aan het eind van je pagina, dus in jouw geval in de rechter kolom aan het eind.
Zodoende staat de overige content alvast geserveerd om gelezen te worden en kan onder het lezen de ontbrekende widget info binnen rollen.