Winnov CBox 3 – Waar heb ik dat nou eerder gezien?

Winnov - Klik voor grotere versie

Hoewel Robert Scoble niet meer bij Microsoft werkt, blijft hij doen waar hij goed in is/was: filmpjes maken. Op Podtech.net kun je de nodige afleveringen vinden (ook via iTunes te subscriben!) en hoewel de aflevering van 20 oktober bij mij niet via iTunes binnen wilde komen en de omschrijving “…new CBox 3, which lets you build educational experiences on the Web. Really unique video camera and room recording system.” natuurlijk erg verkoopachtig aandoet kan ik je de moeite van het downloaden ervan aanraden.
Het is een interessant verhaal, zeker als je Presentations2Go van de Universiteit Wageningen interessant vond. Want het systeem dat Winnov voor zo’n slordige 20.000 USD verkoopt lijkt in veel aspecten op dat van Wageningen. Het is een setup die het opnemen van presentaties, colleges, demonstraties etc. vereenvoudigt. Het maakt gebruik van een of meerdere camera’s, bij voorkeur op afstandbestuurbare Sony videoconferencing cameras want dat maakt het besturen ervan vanaf de operator-pc mogelijk. Het systeem ziet er ‘af’ uit. Het heeft een ingebouwde vidoeswitcher die eenvoudig schakelen tussen verschillende bronnen (laptop, camera, VHS, DVD) mogelijk maakt én een audiomixer die er dan bijvoorbeeld ook voor kan zorgen dat je de video van de DVD-speler + de audio van de DVD-speler + de audio van de spreker die een toelichting geeft bij wat je ziet combineert. De spreker hoeft niets te installeren op de laptop, er worden automatisch schermafdrukken gemaakt van de slides en die zijn aangevuld met handmatige annotaties achteraf doorzoekbaar. Het systeem gaat uit van een operator die het overschakelen doet, maar al met al zou dat het aantal mensen dat je nodig hebt voor bijvoorbeeld registraties als van de SURFnet-relatiedagen van drie kunnen reduceren naar één. Dat is er één meer dan waar Wageningen naar streeft (die doen nu de opnames helemaal automatisch), maar heeft dan wel als voordeel dat je het overschakelen/samenvoegen/schakelen een stuk intelligenter kunt doen. Mooi.