Google Earth 4 gaat met de tijd mee

google earth slider - Klik voor grotere versie

De nieuwe bèta van Google Earth 4 heeft een feature die wel eens voor een golf nieuwe toepassingen zou kunnen gaan zorgen. Het is nu namelijk mogelijk om tijdinformatie in een KML-bestand op te nemen. Met behulp van een ‘slider’ boven in het venster kun je eenvoudig door de tijd schuiven waarbij dan steeds de aan die tijd gekoppelde info getoond wordt. Voor bijvoorbeeld routes of tracks kon je dat natuurlijk al zo ongeveer doen, door de afspeeloptie in het linkermenu, maar dit gaat net wat verder. De slider (die ook een afspeelknop heeft) laat de tijdinformatie veel beter zien dan voorheen mogelijk was. Het Google Earth Blog verwijst naar een KML-bestand met zo’n track, maar in de reacties bij dat bericht staat een veel mooier voorbeeld gemaakt door Michael Schaap die radarfoto’s met het weer in Nederland als tijdgerelateerde overlay weergeeft in Google Earth. Nu nog met een vaste set afbeeldingen (het was bedoelt als voorbeeld), maar het vervangen daarvan door dynamisch bijgewerkte afbeeldingen is relatief gemakkelijk. Toepassingsmogelijkheid in het onderwijs? Nou, ik moest meteen denken aan de Earthquest gemaakt door John Demmers over de eerste reis van Columbus. Daar zijn nu de verschillende tussenstops opgenomen. Het zou natuurlijk wel extra mooi zijn als je daar de data aan koppelt waarop Columbus daar (ongeveer) was zodat je de reis ook in de tijd en niet alleen in de ruimte ziet.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Edwin
15 jaren geleden

Beter lees ik alle posts voordat ik commentaren plaats :-)

Pierre
15 jaren geleden

Geen probleem, en de link naar het Emerce-artikel is sowieso de moeite waard. Ik moet wellicht toch maar eens nadenken over een eenvoudige (en met name snelle) manier om berichten zichtbaar te koppelen.

DuiMDog
15 jaren geleden

Ik had eerst die walvis gedownload en bekeken en probeerde vervolgens de buienradar te bekijken maar dat werkte niet zonder meer. Je moet de walvis eerst deactiveren voordat je de buien kunt zien (ander tijdframe). Niet onlogisch, maar toch.