GeoRSS versie 1.0

georss - Klik voor grotere versie

Vandaag is versie 1.0 van GeoRSS vrijgegeven. De set afspraken beschrijft de manier waarop in een RSS-feed (of Atom) geografische informatie kan worden opgenomen. Ik moet toegeven dat ik het vaak nog vergeet te doen. Zo heb ik pas achteraf de locatie van dit bericht ook aan het bericht zelf toegevoegd. Dat had ik wel al gedaan voor de foto’s bij Flickr, maar nu ik dat voor het topic zelf ook gedaan heb verschijnen er links naar Multimap, Google Maps en Google Earth. De informatie werd ook al opgenomen in de RSS-feeds, maar het document laat zien dat er een aantal verschillende manieren zijn om de coördinaten op te nemen, wel netjes overigens dat ze net zo goed W3C Geo beschrijven. Ik heb de feed aangepast zodat ze er nu alle drie in staan. Dat kost mij maar één keer moeite en het maakt de informatie in de RSS-feed toegankelijk onafhankelijk van welke van de drie beschrijvingswijzen een applicatie verwacht.
Je kunt het resultaat zien als je in de bron kijkt van de RSS-feed zoals die door Feedburner doorgegeven wordt. De twee getallen die je daar drie keer ziet terugkomen worden gewoon een keer door mij ingevuld bij elk bericht. Gebeurt dat niet, dan worden de tags ook niet opgenomen in de RSS-code voor dat bericht. Als veel/alle RSS-feeds dat deden en je die aggregeerde, kun je bijvoorbeeld een overzicht maken van de plek (en tijd!) van de verschillende blogpostings. Dat zou, in combinatie met de nieuwe Google Earth bèta, een heel nieuwe draai geven aan het concept “River Of News“.