GeoRSS versie 1.0

 Gepubliceerd door om 22:24  Geocoding
sep 142006
 
georss - Klik voor grotere versie

Vandaag is versie 1.0 van GeoRSS vrijgegeven. De set afspraken beschrijft de manier waarop in een RSS-feed (of Atom) geografische informatie kan worden opgenomen. Ik moet toegeven dat ik het vaak nog vergeet te doen. Zo heb ik pas achteraf de locatie van dit bericht ook aan het bericht zelf toegevoegd. Dat had ik wel al gedaan voor de foto’s bij Flickr, maar nu ik dat voor het topic zelf ook gedaan heb verschijnen er links naar Multimap, Google Maps en Google Earth. De informatie werd ook al opgenomen in de RSS-feeds, maar het document laat zien dat er een aantal verschillende manieren zijn om de coördinaten op te nemen, wel netjes overigens dat ze net zo goed W3C Geo beschrijven. Ik heb de feed aangepast zodat ze er nu alle drie in staan. Dat kost mij maar één keer moeite en het maakt de informatie in de RSS-feed toegankelijk onafhankelijk van welke van de drie beschrijvingswijzen een applicatie verwacht.
Je kunt het resultaat zien als je in de bron kijkt van de RSS-feed zoals die door Feedburner doorgegeven wordt. De twee getallen die je daar drie keer ziet terugkomen worden gewoon een keer door mij ingevuld bij elk bericht. Gebeurt dat niet, dan worden de tags ook niet opgenomen in de RSS-code voor dat bericht. Als veel/alle RSS-feeds dat deden en je die aggregeerde, kun je bijvoorbeeld een overzicht maken van de plek (en tijd!) van de verschillende blogpostings. Dat zou, in combinatie met de nieuwe Google Earth bèta, een heel nieuwe draai geven aan het concept “River Of News“.

 Reacties uitgeschakeld voor GeoRSS versie 1.0  Tags:

Google Earth 4 gaat met de tijd mee

 Gepubliceerd door om 21:51  Geocoding
sep 142006
 
google earth slider - Klik voor grotere versie

De nieuwe bèta van Google Earth 4 heeft een feature die wel eens voor een golf nieuwe toepassingen zou kunnen gaan zorgen. Het is nu namelijk mogelijk om tijdinformatie in een KML-bestand op te nemen. Met behulp van een ‘slider’ boven in het venster kun je eenvoudig door de tijd schuiven waarbij dan steeds de aan die tijd gekoppelde info getoond wordt. Voor bijvoorbeeld routes of tracks kon je dat natuurlijk al zo ongeveer doen, door de afspeeloptie in het linkermenu, maar dit gaat net wat verder. De slider (die ook een afspeelknop heeft) laat de tijdinformatie veel beter zien dan voorheen mogelijk was. Het Google Earth Blog verwijst naar een KML-bestand met zo’n track, maar in de reacties bij dat bericht staat een veel mooier voorbeeld gemaakt door Michael Schaap die radarfoto’s met het weer in Nederland als tijdgerelateerde overlay weergeeft in Google Earth. Nu nog met een vaste set afbeeldingen (het was bedoelt als voorbeeld), maar het vervangen daarvan door dynamisch bijgewerkte afbeeldingen is relatief gemakkelijk. Toepassingsmogelijkheid in het onderwijs? Nou, ik moest meteen denken aan de Earthquest gemaakt door John Demmers over de eerste reis van Columbus. Daar zijn nu de verschillende tussenstops opgenomen. Het zou natuurlijk wel extra mooi zijn als je daar de data aan koppelt waarop Columbus daar (ongeveer) was zodat je de reis ook in de tijd en niet alleen in de ruimte ziet.