Video’s downloaden bij de Universiteit Wageningen

Ik ben zeker niet de eerste die vandaag schrijft over het nieuwsbericht van de universiteit Wageningen waarin ze aankondigen dat ze podcasts en vodcasts gaan aanbieden aan hun studenten. Ik las het bericht het eerst vanochtend bij ScienceGuide (weet niet of dat de eerste plek was waar het te vinden was, het was de eerste die ik via RSS binnen kreeg), Edwin Mijnsbergen schreef er over, net als Marco Derksen van Marketingfacts. In het Weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum kun je zien dat het een traject is dat al een tijdje loopt. Ik kwam een aankondiging van een proef ermee tegen uit maart 2006 en in juli 2006 werd daar de gebruikname ervan in september al aangekondigd. Ze zijn zeker niet de eerste die met mobiele sets het eenvoudig maakt voor docenten om hun college’s op te nemen. ACTA (VU) doet dat al een tijdje. Daar worden de colleges echter in de vorm van streaming video beschikbaar gesteld. En wat dat betreft ben ik wel een voorstander van de aanpak van Wageningen.

Wat ik hoop is dat de colleges niet alleen via de ELO van Wageningen beschikbaar gesteld worden, maar ook bijvoorbeeld via LOREnet te vinden zullen zijn, zodat ook anderen er van kunnen meegenieten. Het lijkt er in ieder geval wel op. Op de website van WUR TV staan links naar “More Podcasts on” en “More Vodcasts on”. Het is een beetje onhandig dat die links ondanks de naam (index.php) direct naar een RSS-feed verwijzen. Moet je toch al weten wat je daar mee moet doen, want er staat geen icoontje naast en er zit geen stylesheet aan die leesbare tekst oplevert.

De RSS-feed voor video bevat nu één verwijzing naar een MP4-bestand van de opening van het collegejaar. Uiteraard heb ik de feed direct in iTunes toegevoegd. Ook daar blijkt de feed nog wat ruw, titel en omschrijving zijn “Video” terwijl je daar toch gewoon een verwijzing naar WUR TV of zo verwacht. En helaas is het videobestand 748,4 MB groot! Het lijkt me handig als voortaan gekozen wordt voor een wat hogere compressie. Omdat het hier blijkbaar gaat om een zitting van 2 uur en 15 minuten lijkt het me sowieso verstandig dit in delen op te knippen in plaats van als één lang/groot bestand aan te bieden. Ik laat de feed even staan, eens kijken wat er nog meer binnen komt. Wordt wellicht vervolgd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Hans Mestrum
15 jaren geleden

En wat ook jammer is, is dat je de videos op de site die je noemt alleen maar in Internet Explorer te bekijken zijn. Firefox wordt kennelijk niet ondersteunt.

Pierre
15 jaren geleden

Klopt, maar omdat ze wél voor MP4 gekozen hebben voor de video podcasts wilde ik ze dat niet te hard aanrekenen, ik ging er vanuit dat dat een keuze uit het verleden was.

Pierre
15 jaren geleden

Oeps, net weer iets bijgeleerd. Ook al breek je één keer de download af in iTunes, dan betekent dat niet dat iTunes niet toch gewoon lekker aan het downloaden slaat. Staat er opeens een bestand van dik 700 MB op je harde schijf.