DivX in je browser?

Ik wist dat er ook voor het DivX-formaat een player bestond die het mogelijk maakt de bestanden in je browser te bekijken zoals dat ook met Flash-video, Quicktime of WMV-bestanden kan. Maar die DivX Web Player was (toen) nog erg bèta en ik had geen reden om hem ook als browserplugin te installeren omdat alle bestanden die ik kende bedoelt waren voor download en niet embedded waren in een pagina. Gisteren kwam ik Stage 6 tegen, een videosite zoals ook Dailymotion is, maar dan helemaal gericht op het DivX-formaat. En daar kun je de video’s ook embedded bekijken. Reden genoeg dus om de player wat nader aan de tand te voelen.
Downloaden en installeren
De player is voor een groot aantal browser op Windows en de Mac te downloaden. De Linux-versie is nog in ontwikkeling.
Installeren gaat simpel, tijd dus om hem uit te proberen.

Diggnation #55 Behind The Scenes
Ik ben geen fan of kijker van Diggnation (ook geen gebruiker van Digg overigens) maar de Behind The Scenes opname van nummer 55 was een interessante eerste DivX-test met de webplayer.

diggnation - Klik voor grotere versie

In eerste instantie niet veel nieuws bij het afspelen. Totdat ik de extra knop in de playerbalk ontdekte (en op de pagina bij stage 6) waarmee je de embedded player omschakelt naar “windowed” (apart venster) of “fullscreen” (jawel volledig scherm) weergave. En dan toont zich de volledige kwaliteit van de opname pas echt want de Flash-video’s die je normaal online ziet staan bij sites als YouTube of Dailymotion moet je zeker niet fullscreen willen bekijken. Daar is de kwaliteit/resolutie veel te laag voor.

Zelf aan de slag met Stage6
Natuurlijk wilde ik ook kijken hoe Stage6 zou werken. Een belangrijk verschil met al die andere sites is namelijk dat Stage6 aangeeft dat jij eigenaar van je films blijft en zich niet zoals veel anderen het recht claimt om er wat dan ook mee te doen.

Converteren van video
Ik had nog geen eigen DivX-materiaal liggen, dus moest ik bestaand materiaal converteren. Daarvoor heb ik gebruik gemaakt van de gratis Dr.DivX-convertor.

De converter werkt probleemloos en al ontbreken veel van de (nog te implementeren opties), hij doet wat hij moet doen, converteren naar DivX.

Uploaden naar Stage6
Helaas is de site écht nog alpha, als in ‘niet bruikbaar’.

dr divx - Klik voor grotere versie

Je moet een (extra) plugin installeren voor het uploaden. Is al een extra drempel.

Blijkbaar ging er tijdens het uploaden van de ruim 35MB aan film iets mis bij het uploaden. Vervelend, maar kan gebeuren. Ik heb ADSL, betaal dus niet per minuut, kan geen kwaad. Toen ik het bestand opnieuw probeerde te uploaden ging de teller meteen verder bij 80%. Mooi dacht ik, dan herkent de uploader vast dat een deel er al was.
Na het uploaden stond de video eerst in de wachtrij zoals ook bij Dailymotion, maar ondanks dat de uploader voor het uploaden eerst een check op het bestand uitgevoerd had blijk het bestand op de server toch onbruikbaar te zijn.
Dan maar opnieuw uploaden. Maar helaas blijkt het bestand nu al op de server te bestaan. Ook het herbenoemen van het bestand blijkt niet genoeg om de uploader om de tuin te leiden.
Dus blijft het bij deze mislukte poging en heb ik het bestand maar weer op mijn eigen server gezet zodat ik de webplayer toch kon testen.

Code Generator
Voor het toevoegen van de webplayer in een pagina is het handig om gebruik te maken van deze code generator. Daar vul je zaken als afmetingen, url van het bestand en zo in en de HTML-code wordt gegenereerd.

webplayer - Klik voor grotere versie

Inplakken in een webpagina en klaar:

Als je de player geïnstalleerd hebt begint hij met downloaden van mijn ‘Regen in Indianapolis‘-filmpje (dat was het eerste dat ik nog als AVI-versie beschikbaar had). De kwaliteit van het beeld is uiteraard een stuk slechter dan bij de Diggnation video omdat het bronmateriaal maar 320×240 was.

player fullscreen - Klik voor grotere versie

Conclusie
Het is een leuke extra optie, de player is redelijk stabiel en blijft dus wel geïnstalleerd. Ik denk niet dat ik zelf snel DivX-versies in een webplayer zal opnemen. Deels ook omdat gezien de kwaliteit van het bronmateriaal dat ik tot nu toe gebruik de toegevoegde waarde daarvan niet zo heel hoog is.
Maar het is goed om te weten dat het kan. Het blijft tenslotte een interessant ‘alternatief’ formaat voor gebruik op zowel PC’s (en aanverwante machines) als standalone players. Zeker ook omdat het ook High Definition ondersteunt (het bufferen kan dan overigens effe duren! ;-)).

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Hans Mestrum
Hans Mestrum
14 jaren geleden

Ha Pierre, dat is interessant. Ik heb een Sony HDR HC1e voor high definition videos te kunnen maken. Ik ga eens kijken hoe dat werkt met deze service. Overigens bij mij valt het bufferen van die HD video in de conclusie reuze mee. Slechts enkele secondes.

Tom
Tom
14 jaren geleden

divx web player downloaden,
installeren,
Firefox herstarten… en klaar! werkt prima.