Blackboard Patent nog niets om je zorgen over te maken?

“In short, there is no patent in Europe yet, it will take a long time for there to be a patent in Europe, and in the event that there is a patent in Europe, the EU’s patent law is much friendlier to challenging patents than current U.S. law.”

(bron)

Michale Feldstein verwijst naar een persbericht van BECTA (British Educational Communications and Technology Agency) die aangeven dat we ons in Europa geen zorgen hoeven te maken over het Blackboard patent. Het eerste wat ik me afvroeg was welke organisatie in Nederland met dit soort adviezen zou komen. En daarnaast ben ik het er niet helemaal mee eens. Accoord, er zijn (nog) geen Europese patenten op software mogelijk (maar gaan we er dan ook voor zorgen dat dat hier niet mogelijk gaat worden?!) en als dat zou veranderen, dan is de kans klein dat Blackboard hier een patent zou krijgen en zelfs als dat wel zo zou zijn, duurt het nog lang voordat je een rechtzaak aan je broek zou kunnen krijgen krijgen en de kans dat je die wint is groter dan in de VS. Nou ik het Verenigd Koninkrijk formeel dan wel een eiland, Europa is dat niet. We hebben écht wel last van patenten in de VS, al was het maar omdat de LMS-leveranciers uit de VS die ook in Europa leveren er last van hebben én omdat het de markt in de VS afsluit voor Europese leveranciers (of de toegang tot die markt een stuk duurder maakt).
Voor mij voldoende reden om patenten op software een heel slechte zaak te vinden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Rubens
14 jaren geleden

Inderdaad erg naïef van Becta. Het BB-patent zou wat mij betreft een wapen in de strijd tegen softwarepatenten moeten zijn. Want de Europese Commissie is hard bezig dit mogelijk te maken. Moeten we het verzet tegen educatieve patenten in Nederland niet eens wat gestructureerder op gang brengen? Zouden SURF en Kennisnet hierin geen actievere rol moeten spelen?