Je eigen 3D-wereld op Google Earth

Michel Duijvestijn schreef in december over studenten van zijn hogeschool die stukjes van Rotterdam in 3D in Google Earth hadden nagebouwd. Zijn bericht, en ook het artikel in het AD waar hij naar verwees vertelden niets over de software die daar voor gebruikt was. Iedereen die dat zelf wil doen kan dat nu met het, door Google opgekochte en nu gratis beschikbaar gestelde, Sketchup. Ik heb een paar van de tutorials zitten bekijken en het lijkt inderdaad heel eenvoudig al ga ik me echt niet wagen aan het nabouwen van delen van Deurne of Eindhoven. Voorbeelden van resultaten kun je downloaden van het 3D Warehouse.
Heel interessant vond ik het bericht op dit weblog en ook de reactie daarop op deze plek.

Daarbij wordt aangegeven dat Google er voor zorgt met het 3D warehouse en Google-video dat ze invloed kunnen uitoefenen om de manier waarop video en 3D modellen beschikbaar gesteld worden door gebruikers. En met name dan ook de manier waarop ze beschreven worden. Het is inderdaad zo dat je bij het uploaden van video naar Google-video veel meer metadata moet beschikbaar stellen dan bij de andere diensten. Doe je dat niet, dan wordt de video niet gehost. Bij het uploaden naar het warehouse is dat blijkbaar net zo.
Op zich geen probleem, wel een mogelijk deel van de verklaring waarom Google op deze manier te werk gaat.
Heeft Google trouwens nog geen Flickr-achtige dienst online? Ze hebben immers Picasa al. Zou een logische volgende stap zijn.