Is twee kolommen de grens?

Via de “Today’s Popular Items“-pagina van FURL kwam ik bij deze pagina getiteld Layout Gala met daarop maar liefst 40 voorbeelden van pagina-ontwerpen die gebruik maken van CSS (stylesheets) voor de opmaak.
Natuurlijk ben ik ook even gaan kijken hoe die er uit zien als je ze met een Pocket PC-browser bekijkt. En de meeste zien er net zo knudde uit als mijn blog (in de standaard-weergave). Ik heb ze niet alle veertig bekeken, maar het lijkt er op alsof alle ontwerpen waarbij de maker 3 kolommen gebruikt gewoonweg niet goed renderen op een klein scherm. De ontwerpen met 2 kolommen doen dat beter en die met 1 kolom hebben uiteraard de minste problemen.

layoutgala - Klik voor grotere versie layoutgala - Klik voor grotere versie

Neem bijvoorbeeld layoutvoorbeeld nummer 19, dat je hierboven kunt zien in Firefox op mijn laptop en in Internet Explorer op mijn Pocket PC. Je ziet dat op de Pocket PC de kolommen niet allemaal tegen de linkerkant aan staan en juist de belangrijkste kolom met de content helemaal naar rechts verschoven is.

layoutgala - Klik voor grotere versie layoutgala - Klik voor grotere versie

Een voorbeeld van een versie met twee kolommen (layout nummer 36). Wel leesbaar op een Pocket PC, maar hier vind ik het feit dat de navigatiekolom wat smaller is dan de rest slordig. Hier zou je daarnaast extra navigatie willen toevoegen die het gemakkelijk maakt om van boven aan de pagina naar ‘beneden’ te springen.

Toegegeven, de maken claimt ook niet dat hij zijn ontwerpen getest heeft op een Pocket PC. Maar de uitspraak “All layouts use valid markup and CSS, and have been tested successfully on Internet Explorer/win 5.0, 5.5, 6 and beta 2 preview of version 7; Opera 8.5, Firefox 1.5 and Safari 2.” maakt wel duidelijk dat ontwerpen voor kleine schermpjes heel wat anders is dan voor grote.

Maar wat ik me nou afvraag is: zijn er eigenlijk wel sites die een drie kolommenontwerp gebruiken en wél goed leesbaar zijn op een Pocket PC? Of blijkt twee kolommen gewoonweg de limiet als je vertrouwd op het renderen door Pocket Internet Explorer?

p.s. het is wel grappig dat het scriptje dat automatisch ‘kleine versies’ van plaatjes maakt voor mijn weblog in dit geval (door de breedte/hoogte-verhoudingen) de ‘grote’ afbeeldingen kleiner laat zien als ze weergegeven worden in de pagina dan de ‘kleine’ afbeeldingen (van de Pocket PC).